Canto Ostinato; orgel en dans in de Bonifaciuskerk van Medemblik op 20 mei

YouMedemblik - Canto
Foto: aangeleverd

Concertorganist Aart Bergwerff heeft een passie voor het klassieke repertoire met name dat van Joh. Seb. Bach maar werkt ook aan nieuwe wegen en vormen in de orgelcultuur. Zo maakte hij de voorstelling “East meets West” met derwisj danser Kadir Sonuk op de muziek van Simeon ten Holt’s Canto Ostinato!`

Op de dag dat in Medemblik een nieuwe moskee wordt geopend is deze uitvoering wel zeer actueel!

Tijdens deze uitvoering zal live gedanst worden door deze Turkse danser Kadir Sonuk.
Het kerkorgel, symbool van de westerse christelijke cultuur bij uitstek, gaat de dialoog aan met de van oorsprong soefi-dans uit de islamitische cultuur!
De grote gemene deler is de immer doorgaande beweging in muziek en dans, het perpetuum mobile, dat in muziek en dans een spirituele sfeer oproept en beide verbindt!

De “draaidans”, Al Tannoura, is nog in gebruik bij een zigeunerstam in het noorden van Egypte, de Ghawazi, die de bijnaam “indringers van het hart” dragen.
De Tannoura kent twee vormen:
– een soefi-vorm die gebruikt wordt om de godsdienstige beleving te versterken
– een zigeuner-vorm die van pas komt bij de inwijding van je huis …

Kadir Sonuk studeerde fluit en dans aan het Conservatorium van de Universiteit van Istanbul.
In 2001 begon hij als danser bij Het Internationaal Danstheater en in 2002 stapte hij over naar Het Internationaal Danstheater voor de Jeugd!

Aart Bergwerff treedt als concertorganist veelvuldig op in concerten en festivals in binnen-en buitenland. In 2012 maakte hij zijn debuut in het meest prestigieuze orgelfestival ter wereld Toulouse-Les-Orgues in het Franse Toulouse. Aart Bergwerff is organist van de Grote-of O.L.V.-Kerk te Breda en daarmee de vaste bespeler van het monumentale Flentrop-orgel.
Sinds 1 september is hij tevens cantor-organist van de Remonstrantse Gemeente/Arminius Rotterdam en bespeelt hij het unieke Steenkuyl-orgel in dit markante kerkgebouw.

Bonifaciuskerk Kerkplein 9, 1671 CR Medemblik
Zaterdag 20 mei aanvang 20.00 uur, kerk open 19.20 uur toegang € 10
Voorverkoop; Praktisch Projectmeubel tel. O227-540015 di tm za 9 u.-17 u.
Email; info@praktischprojectmeubel.nl