Concert als ode aan Willem Saal

Het koor De Wognummers met hun vaandel en helemaal links dirigent Willem Saal.

‘Wat een geluk’ heet het concert dat op zondagmiddag 22 oktober gehouden wordt in de Protestantste kerk van Wognum. Hieraan werken mee het Westfries Mannenkoor en de Moonliners. De stichting De Cromme Leeck en het Mannenkoor organiseren dit muzikale festijn in het kader van de landelijke Maand van de Geschiedenis. Het thema van 2017 is ‘Geluk’.
Wat een geluk dat er in de negentiende eeuw zulke muzikale schoolmeesters waren in Wognum, wat een geluk dat er zulke goede koren werden opgericht, wat een geluk dat er nog steeds zoveel gezongen wordt, want zingen en muziek brengt geluk.

De Wognummers
Het concert is een ode aan Willem Saal, de beroemde dirigent van de Gemengde Zangvereeniging Jacob Kwast ofwel De Wognummers. Saal overleed in 1917, dus honderd jaar geleden. Een herdenkingsmonument staat sinds 1921 in de tuin van de kerk aan de Raadhuisstraat.
Willem Saal en zijn Wognummers vierden in het begin van de vorige eeuw triomfen in binnen- en buitenland. Het koor werd in 1889 opgericht, het laatste concert vond plaats op 19 april 1917 in Medemblik.

De organisatoren van dit concert, v.l.n.r. Trudy Schouwe, Gerard van Ophem en Ina Broekhuizen tussen leden van het Westfries Mannenkoor.

Het Westfries Mannenkoor zal in een aantal composities iets van de geest van de tijd proberen weer te geven. Te horen is onder meer de compositie Sub tuum praesidium van nog zo’n bekende Wognumse dirigent Andries Magnée. Ook Woudgedachten van Franz Abt, een van de toppers van Jacob Kwast, staat op het programma.
Als representant van deze tijd staat de Wognumse a capella zanggroep de Moonliners garant voor hedendaags repertoire. Deze middag zingen zij echter ook een nummer van de Wognummers: het romantische lied Zomermorgen.
Tijdens het concert vertolken Annet Schipper en Ronald Overboom twee koorleden die op reis gaan. Naar Berlijn maar liefst! Willen ze dat wel of moet het van de dirigent en kunnen ze er niet onderuit?
De Cromme Leeck richt in de kerkzaal een kleine expositie in over koor en dirigent met onder meer programmaboekjes en portretten. Ook het 125 jaar oude vaandel zal te zien zijn.

Plaats: Protestantse kerk Wognum, Raadhuisstraat 15.
Datum: zondagmiddag 22 oktober 2017. Aanvang: 14.30 uur.
Entree: 10 euro inclusief consumptie. Dit bedrag overmaken op rek. nr. NL32 RABO 0329 7769 75, De Cromme Leeck, Wognum.
Kaarten zijn ook te koop bij Read Shop en drogisterij Rozemarijn, Boogerd, Wognum.
Entree aan de zaal € 12,50.

Foto 1:
Het koor De Wognummers met hun vaandel en helemaal links dirigent Willem Saal.

Foto 2: De organisatoren van dit concert, v.l.n.r. Trudy Schouwe, Gerard van Ophem en Ina Broekhuizen tussen leden van het Westfries Mannenkoor.