Grutte Pier – De Verzoening in Medemblik

YouMedemblik - Grutte Pier
Grutte Pier - De Verzoening

Op zaterdag 23 september a.s. vindt De Verzoening plaats, een grote verzoeningsdag ter nagedachtenis aan het Beleg van Medemblik in 1517 door de Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier. Met een vredesvloot steken bewoners van Kimswerd het IJsselmeer over en reiken daar de hand aan de bewoners van Medemblik. Het doel is een vriendschapsband te smeden tussen de twee historische plaatsen.

Achtergrond
In 2017 is het precies 500 jaar geleden dat de Hollanders bij Medemblik werden belegerd door Grutte Pier en zijn leger De Arumer Zwarte Hoop. De bevolking kon op tijd vluchten naar het kasteel van Medemblik en hield onder leiding van kasteelheer Joost van Buren dapper stand. Uiteindelijk moest Pier het beleg opgeven. Na plundering en brandstichting van de verlaten huizen toog Pier met zijn leger naar het volgende dorp.

Programma
Op zaterdag 23 september a.s. om 13.00 uur arriveert de vredesvloot van Kimswerd in de haven van Medemblik. De opvarenden worden feestelijk onthaald door de inwoners van Medemblik en gaan vervolgens in optocht langs historische plekken in het stadje. Gedurende de optocht sluiten steeds meer Medemblikkers aan om uiteindelijk op het plein van Kasteel Radboud te arriveren. Hier wordt de vriendschapsband tussen beide plaatsen op symbolische wijze ‘officieel’ gemaakt. Met een replica van een antieke blusemmer blussen de burgemeesters van de gemeente Súdwest Fryslân (Hayo Apotheker) en de gemeente Medemblik (Frank Streng) het al 500 jaar smeulende vuur en daarmee de strijd. Na een toost op de vrede eindigt de dag met de Nacht van Pier, een eet- en drinkfestijn in het historische centrum van Medemblik.

Het evenement De Verzoening wordt georganiseerd door PeerGrouP Locatietheater Noord-Nederland (het gezelschap dat sinds 2015 furore maakt met de theatertrilogie over Grutte Pier), het Friese dorp Kimswerd en de stad Medemblik.

Vier mee!
Help mee De Verzoening tot een succes te maken en sluit je aan bij het ontvangstcomité in de haven en loop mee met de optocht. Laat zien dat je verzoeningsgezind bent en draag of toon het teken van De Verzoening: de vereniging van de twee symbolen van Medemblik (kasteel) en Kimswerd (‘pompebled’). Maak er een embleem van of schmink het op je wang, draag een T-shirt, vlag of button, of figuurzaag een welkomstbord of poort, of verzin nog iets veel beters!

Grutte Pier-menu
Om de feestelijkheden te ondersteunen is er bij een geselecteerd aantal restaurants een heerlijk Grutte Pier-menu verkrijgbaar.
Deelnemende restaurants zijn:

  • Portugees Restaurant Costas – Oosterhaven 19
  • Muziekcafé Brakeboer – Oosterhaven 30
  • Eetcafé Rumours – Nieuwstraat 29
  • Restaurant d’ Artiest, Achtereiland 12a
  • Restaurant de Twee Schouwtjes, Oosterhaven 27

De Nacht van Pier
’s Avonds kunnen de bewoners en bezoekers gezamenlijk het feest van de verzoening vieren in de uitgaansgelegenheden van Medemblik tijdens de Nacht van Pier.

Meer informatie
Op www.peergroup.nl/projecten/grutte-pier-verzoening/ is meer informatie over de Verzoening te vinden.
En op www.peergroup.nl/projecten/schrijf-je-in/ is meer informatie specifiek over de vloot te vinden.