Nieuwe onderneemster Petra Rustenburg (Liv Eco) genomineerd voor Award

YouMedemblik - Petra Rustenburg - Liv-Eco
Petra Rustenburg - Liv-Eco

Eind april dit jaar opende ze haar biologische winkel aan de Nieuwstraat in Medemblik. Nu al is Petra Rustenburg genomineerd voor de Award Duurzame Ondernemer 2018. Hoe pakt ze het aan?

“Voor ons is een duurzame bedrijfsvoering met aandacht voor mens, dier en milieu de normaalste zaak van de wereld,” zegt Petra Rustenburg. “Liv Eco kiest voor een 100% biologisch assortiment. Ook kopen we zoveel mogelijk lokaal in bij biologische boerderijen en telers uit Medemblik en omgeving. Dat scheelt veel onnodige transportkilometers.”

Verklein ecologische voetafdruk

Petra Rustenburg doet de suggestie zoveel mogelijk lokaal te eten. “Het zomerseizoen heeft veel te bieden en ook in de winter kunnen we genieten van Nederlandse groenten. Daarnaast zijn lokale groenten ook nog eens lekker vers. Biologische landbouw maakt geen gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Hierdoor is voor de productie van deze producten minder energie nodig en is ze vriendelijk voor milieu en biodiversiteit.”

Biologisch

Liv Eco verkoopt alleen producten waarvoor een eerlijke prijs is betaald uit Medemblik en omgeving. “Het biologisch assortiment is voorzien van het Europees Biologisch keurmerk dat onafhankelijk wordt gecontroleerd door SKAL. Dat ziet erop toe dat geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.” Daarnaast biedt Liv Eco een ruim aanbod biologisch-dynamische producten met het Demeter keurmerk. Dat wordt onafhankelijk gecontroleerd door Control Union Certifications. Liv Eco koopt dus uitsluitend producten bij boeren, telers en producenten die zonder chemisch-synthetische middelen werken. Daarnaast kent Liv Eco een groot vegetarisch assortiment.

In de winkel zijn duurzame maatregelen getroffen als LED-verlichting en dichte koelingen. Het afval wordt gescheiden. Petra Rustenburg: “Verder willen we klanten enthousiasmeren om samen met ons voor plastic free te gaan. We streven elke dag opnieuw naar verbeteringen. Hierdoor zijn er continue innovaties en veranderingen die gepaard gaan met duurzame groei en vooruitgang.”

Ondernemers kunnen zich nog voor de Award aanmelden. Kijk op www.medemblik.nl/nieuws