Taartrovers Film Festival in de Nederlandse bioscopen

Foto: aangeleverd

Taartrovers Film Festival van januari tot en met april 2018 te zien en te beleven in de Nederlandse bioscopen

Nieuw zintuigenprikkelend kinderfestival stimuleert de verbeelding met films en installaties

Op dinsdag 2 januari 2018 trapt het Taartrovers Film Festival – voorheen het Fantastisch Kinderfilm Festival – haar landelijke tournee af in de Verkadefabriek in Den Bosch. Het festival vol fantasierijke films en creatief spel voor kinderen van 2 tot 9 jaar toert tot begin april langs tien steden in het land. Op elke locatie wordt het Taartrovers Film Festival, dat deze eerste editie in het teken staat van het kinderboek, feestelijk geopend met een kinderboekenbal.

Het festivalprogramma bestaat uit fantasievolle kinderfilms in combinatie met de Speeltuin van de Verbeelding – een speels vormgegeven decor met interactieve installaties die alle zintuigen prikkelen. Het decor nodigt kinderen uit om te spelen en fantaseren, op onderzoek uit te gaan, van alles te ontdekken en zelf te maken. Spel en film versterken elkaar, waardoor een bezoek aan het festival diepe indruk maakt. Een van de initiatiefnemers van Taartrovers Film Festival, Tessa van Grafhorst, verklaart: ‘Kinderen kunnen veel meer dan we denken, als ze maar iets doen wat bij ze past en waar hun interesse naar uitgaat’. Met een toegangskaartje kan ieder kind zowel naar de film als de Speeltuin van de Verbeelding.

Focus op het kinderboek
Dit jaar brengt het festival met het thema Lettersoep & Prentenkoek een ode aan het kinderboek. Aan de verhalen en fantastische illustraties, maar ook aan de vorm en de geur van het boek, aan het papier, de stof, de lijm en de inkt. Er zijn heuse film-studiootjes met een landschap van pop-up-boeken om animatiefilms te maken, een speurtocht voor de neus om de geuren uit beroemde kinderboeken op te snuiven en het huisje van Lotta uit de Kabaalstraat om in te spelen zodat kinderen letterlijk in haar verhaal kunnen kruipen. Ook is er een drukkerij waarbij kinderen met verschillende druktechnieken zelf een fantastisch boek kunnen maken.

Programma Taartrovers Film Festival 2018:
• Den Bosch, Verkadefabriek, 2 t/m 7 januari
• Utrecht, Tivoli Vredenburg, 13 & 14 januari
• Den Haag, Filmhuis Den Haag, 3 & 4 februari
• Bussum, Filmhuis Bussum, 10 & 11 februari
• Breda, Chassé Theater, 15 t/m 18 februari
• Amsterdam, EYE, 26 februari t/m 4 maart
• Deventer, Filmhuis De Keizer, 10 & 11 maart
• Maastricht, Lumière Cinema, 17 & 18 maart
• Eindhoven, Natlab door Plaza Futura, 24 & 25 maart
• Groningen, Groninger Forum, 30 maart t/m 2 april

Taartrovers Film Festival is (mede) mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst) en Fonds21. Kijk voor meer informatie op www.taartrovers.nl.

Over Taartrovers
De Taartrovers, een Cultureel Kinderwarenhuis, zijn de bedenkers en makers van interactieve culturele projecten voor en met kinderen. Dit ondernemen ze op eigen initiatief of in opdracht van musea, festivals, scholen, gemeenten, bedrijven etc. In fantasierijke ateliers bieden we kinderen een kader, vaardigheden en inspiratie om hen vervolgens zelf te laten werken met verhalen, film, eten, beeldende kunst, theater en meer. Het gebruiken van de verbeelding is het uitgangspunt bij alle programma’s die de Taartrovers maken.

Over AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst)
Het AFK investeert in kunst die het leven in de stad verrijkt. Het AFK stelt zich ten doel om een kwalitatief en levendig kunstaanbod in Amsterdam mogelijk te maken voor een breed publiek. Het fonds is er voor kunstenaars en culturele organisaties, ondersteunt zowel het experiment als bewezen kwaliteit – binnen alle disciplines, in alle stadsdelen.

Over Fonds 21
Fonds 21 maakt ondernemende, culturele en bijzondere sociaal-maatschappelijke initiatieven mogelijk. Het fonds steunt spraakmakende grote en kleine projecten op het gebied van Kunst & Cultuur en Jongeren & Maatschappij. Zo biedt Fonds 21 aanvragers de kans om hun ambities te verwezenlijken.