Kunstenares Daniëlle Nijboer

Daniëlle NijboerZe vliegt de wereld over als stewardess, voedt drie kinderen op én is beeldend kunstenares. Oud-Medemblikker Daniëlle Nijboer combineert drie zeer uiteenlopende levens. “Het één versterkt het ander: de inspiratie die ik op reis opdoe, verwerk ik in mijn bronzen beelden.”

Het kunstenaarschap zat er vroeg in: als kind was ze altijd aan het tekenen en schilderen. “Boetseren heb ik toevallig ontdekt, toen ik met de kinderen met was aan het knutselen was. Het is een uitdaging om een bepaald gevoel in mijn beelden te verwerken, ze een ziel te geven, te laten zien wat er onderhuids gebeurt. Meestal lukt dat: vaak zien mensen welk gevoel een beeld uitstraalt. Hoewel ik dat fijn vind, heeft het ook iets kwetsbaars. Zo’n beeld is heel persoonlijk, ik laat iets van mezelf zien en anderen beoordelen dat. Heel spannend!”

Passie
Beelden maken is haar passie. “Ik kan mij niet voorstellen dat ik dat niet zou doen. Een beeld maken is een ontdekkingsreis: soms ben ik verbaasd over wat er tijdens het boetseren gebeurt. Vooraf heb ik meestal een idee in mijn hoofd, maar tijdens het creatieproces kan het beeld veranderen in iets dat ik niet had bedacht. Soms heeft een kleine verandering een groots effect; dan gebeurt er opeens iets. Prachtig!”
Daniëlle boetseert haar beelden in was en stuurt ze vervolgens naar de bronsgieter. “Ik vind het moeilijk een beeld uit handen te geven. Het is altijd spannend hoe ik het terugkrijg. Tijdens het gieten kunnen namelijk details verloren gaan, het materiaal kan anders uitpakken… Soms moet ik flink wat bijwerken, voordat het voor mijn gevoel ‘af’ is. Ik ben een perfectionist en werk heel gedetailleerd, vind het lastig een beeld los te laten. Ik blijf altijd dingen zien die beter kunnen. Maar op een gegeven moment wil ik verder en besluit ik dat het klaar is. Dan kost het me geen moeite meer om het los te laten!”

“Ik probeer een ziel in mijn beelden te leggen”

Geen toekomstplannen
Heeft ze een bepaald einddoel voor ogen? “Daar ben ik niet mee bezig. Ik maak een beeld en heb er geen invloed meer op als het af is. Ik ga beeld voor beeld verder en maak geen toekomstplannen. Wel blijf ik mijzelf ontwikkelen; door de jaren heen raak ik steeds meer bedreven. Het laatste beeld dat ik gemaakt heb, is altijd beter dan het voorgaande; daar haal ik mijn plezier uit!” 
Voor meer informatie: kijk op danielle.es.
Daniëlle exposeert meerdere malen per jaar, zowel in galeries als in het atelier dat zij met haar man deelt, beeldend kunstenaar Kourosh Ajamlou.
Daniëlle werkt ook in opdracht.

 

Geef een reactie