Met Remco door Tajikistan

Met Remco door Tajikistan. Trans Pamir Expeditie.

Met Remco door Tajikistan. Trans Pamir Expeditie.Hij is al meerdere keren weggeweest op diverse expedities waarvoor hij verslag deed voor YouMedemblik.
Hij gaat weer!!! Remco Vriend gaat dit keer naar Tajikistan waar hij een bijzondere en niet ongevaarlijke tocht gaat ondernemen.
YouMedemblik houdt je hiervan op de hoogte en volgen Remco op zijn bijzondere reis. Afhankelijk van de mogelijkheden die er zijn om contact te maken (hij bevindt zich namelijk in “the middle of nowhere” waar niet zoals hier om de paar kilometer een GSM mast te vinden is) zullen wij hem volgen en op deze pagina verslaan.
YouMedemblik wenst hem veel succes en een behouden terugkomst.

 

 


10-8-2012

YouMedemlik goes everywhere!!Hier een bericht van de reiziger zelf. Ik ben weer thuis. Gisterochtend om 05:40 (lokale tijd Tadzjikistan) vertrokken vanaf Dushanbe en via Istanbul naar Amsterdam, waar we om 13:30 uur zijn geland. Terug in NL, het is vreemd, maar ook wel weer vertrouwd.

Het is een bijzonder avontuur geweest en al hebben we niet de trekking kunnen maken die we voor ogen hadden, hebben we toch een waanzinnig mooie tocht van 7-dagen kunnen maken in de omgeving van Bachor. De onrusten in de regio Badakhshan heeft er uiteindelijk toe geleid dat we door de officiële instanties werden verzocht het gebied te verlaten. Het leek ons verstandig om dit advies op te volgen wat heeft geresulteerd in een terugkeer naar Dushanbe afgelopen zondag (05-08). Op maandag (06-08) hebben we in overleg met Turkish Airlines, en bijbetaling uiteraard, onze vlucht kunnen omzetten naar afgelopen donderdag (09-08).

Vlucht geen optie, we zijn nog in the war-zoneHet is jammer dat we niet de geplande route hebben kunnen volgen, maar dat is bekend als je naar deze gebieden afreist. Je moet flexibel zijn in de meest brede zin van het woord. Aan de andere kant hebben we nieuwe bijzondere mensen leren kennen en hebben we veel mooie ervaringen opgedaan. De trek die we wel hebben kunnen doen is zeker een van de mooiste die ik ooit gedaan heb. Tadzjikistan is een geweldig land met een zeer vriendelijke en behulpzame bevolking. Ik heb door vele (ex – Sovjet) landen in Centraal Azië gereisd en ik kan met zekerheid zeggen dat ondanks de onlusten ik me nooit echt onveilig heb gevoeld.

De verhalen zullen nog volgen en ik heb alvast voor een impressie een aantal foto’s bijgevoegd.

Ik (wij) willen jullie bedanken voor je reacties en het volgen van deze Trans Pamir Expeditie 2012. Er komt vast wel weer wat nieuws 🙂

 


27-7-2012

 

Tadzjikistan is een geweldig land...De expeditie is begin deze week afgebroken, helaas!
Tot ieders grote teleurstelling is er afgelopen dinsdag een kleine ‘opstand/oorlog’ uitgebroken in het gebied waar ze wilden gaan trekken en klimmen.
(voor meer info: www.trekkinginthepamirs.com)
 
Ze zijn door de officiële instanties (waarschijnlijk het leger) verzocht het gebied te verlaten. Of eigenlijk is ze de toegang tot het gebied gewoon ontzegd.
Voor wat we hebben begrepen uit het korte telefoongesprek dat we met Jan en later met Remco hadden, gaat het om een strijd tussen lokale rebellen en het Tadjikistaanse leger.
Niet echt iets, waar je als Westerling tussen wilt zitten, zeker ook met de kans op kidnapping etc.
Er is een klein item over geweest bij BBC World: http://www.mo.be/artikel/politieke-moeheid-leidt-tot-geweld-tadzjikistan
 
ls je deze ontvangt over ongeveer een dag zijn we veilig weg uit Khorog.Hun bedoeling dinsdag was, om woensdag een vlucht te nemen terug naar Dushanbe. Dit is helaas niet gelukt. Nu proberen ze uit het gebied weg te komen per jeep.
We hebben verder nog niks van ze vernomen.
 
Hieronder ook even Remco’s zijn laatste sms bericht aan het thuisfront:
“He kanjer, situatie onveranderd. Vlucht geen optie, we zijn nog in the war-zone, maar we zitten op een veilige plek. Af en toe gevechten, maar we zijn ok en voorzichtig.
Het is allemaal wel rete-spannend. We laten ons leiden door lokalen waar we een goed contact me hebben. We proberen een jeep te regelen naar Bachor vanwaar we de bergen in kunnen.
Laat dit weten aan Carry en de ouders van Jan. Zodra meer nieuws vanuit Bachor een SPOT. Als je deze ontvangt over ongeveer een dag zijn we veilig weg uit Khorog.
No worries :D! Stuur maar een bericht naar iedereen met de stand van zaken hier “

 
Jan en Remco zijn beide ‘gezond gespannen’ en tevens relaxed zo blijkt uit de contacten.
Ze balen enorm dat hun plan niet door kan gaan. Wat ze nu zullen doen, weten we nog niet. Wellicht dat ze nu in het Noorden nog wat zullen gaan trekken.

 

 


Het gaat beginnen…….

Het is zaterdagavond, 21 juli 2012. De avond voor het vertrek naar Tajikistan. Net lekker uit eten geweest met Kirsten bij Spykers in Hoorn, want straks zijn het de Adventure Food, gevriesdroogde maaltijden waar ik het mee moet doen. Smaakvol en voedzaam, maar toch. De rugzak van +/- 30kg staat gereed.De rugzak van +/- 30kg staat gereed. Vanmiddag van Jan vanuit Tajikistan nog een laatste bericht ontvangen met wat boodschappen die ik van hier moet meepakken. Het is warm daar dus sportdrankpoeder en ORS en niet te vergeten het schuursponsje……..

Morgen om 14:35 uur vertrekken vanaf Schiphol via Istanbul om vervolgens om 03:45 uur op maandag 23 juli aan te komen in dushanbe (Tajikistan). Vandaar uit begint onze tocht.

Het Pamirgebergte (Bam-i Dunya), of dak van de wereld in het Perzisch is een van de hoogste bergketens in de wereld. Er liggen drie pieken van boven de 7000 mtr. De langste gletsjer buiten de Noord- en zuidpool (Fedchencko glacier, 77km) en er wonen veel zeldzame dieren zoals het sneeuwluipaard en het Marco Polo schaap. Bovendien is dit nog een groot ondekkingsgebied.

.....straks zijn het de Adventure Food, gevriesdroogde maaltijden waar ik het mee moet doen.Tijdens onze tocht willen we via Vanj naar Vrang (Tajik Wakhan Corridor) bij de grens met Afghanistan. Op de route komen we lonags Pik Revolution en we passeren de Bartang Vallei. We kamperen op de oevers van de Yahkul rivier en kijken dan uit over de overweldigende bergketens met toppen als Pik Karl Marx en Pik Engels. In de tocht zullen we over een vijftal passen van boven de 4500 mtr. trekken en zullen een poging wagen om bij goede omstandigheden Pik Engels te bedwingen. Daarna door naar de hot-springs bij Baba Fatima in de Wakhan. Tegen het einde staat ons hopelijk een koud biertje en vast voedsel te wachten bij ons eindpunt in Khorog.    

Bijgaand globaal het reisschema (met eventueel uitloop in geval van problemen):

Itinerary Trans Pamir
24-7 Dushanbe-Vanj 1750m (Jeep, last 10km hitching)
25-7 Vanj- foot of Gishkhun Pass (3000m), donkey support
26-7 Foot of Gishkhun Pass over the Gishkhun Pass (4336m) down to Zhamag (2000m)
27-7 Crossing the Yazgulom at Zhamag, going upstream on the true left to dwelling Ubaghn (2450m)
28-7 Ubaghn towards the foot of Khurjin Pass up the Rakzow River (3300m)
29-7 Foot of Khurjin Pass to Khurjin Pass (4810m) down to Yagulemdara River (3700m)
30-7 Yagulemdara, passing Roshov village (2500m) down the Bartang River and up Bardara (2800m, stay in guesthouse)
31-7 Bardara to foot of Shtik Lazar Pass (3700m)
1-8 Shtik Lazar Pass to Shtik Lazar Pass (4840m) to Uchkul (4300m)
2-8 Exploring lakes in the area
3-8 Uchkul-Bachor (3300m)
4-8 Bachor-Rivak (2500m, hitching)
5-8 Rivak-Rivak Kul (3800m)
6-8 Rivak Kul- Foot of Yurievski Pass (4300m)
7-8 Foot of Yurievski Pass over Yurievski Pass (5100m) to Nimos River (4200m)
8-8 Camp at Nimos River – Rubot (3300m)
9-8 Rubot- Foot of Vrang Pass (Glacial Lake, 4300m)
10-8 Over Vrang Pass (5067m) down to around 4000m towards Vrang Village
11-8 Down to Vrang Village (2800m)
4 extra days for exploring, unexpected terrain, weather etc
16-8 Wakhan Valley-Khorog (2100m)
17-8 Khorog
18-8 Khorog

 

De tocht over het dak van de Wereld

Tags

Geef een reactie