Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Weekend van de wetenschap bij Stoommachinemuseum, Medemblik

oktober 6 @ 10:00 - 17:00

Stoommachinemuseum

Alle Willie Wortels verzamelen! Op zaterdag 5 en zondag 6 oktober openen bedrijven, universiteiten, ziekenhuizen en musea tijdens het ‘Weekend van de Wetenschap’ hun deuren voor het publiek om kennis te maken met live wetenschap en technologie. Natuurlijk doet het Stoommachinemuseum Medemblik ook mee aan dit landelijk evenement, want waar kun je nu beter ontdekken wat stoom, druk of vacuüm is?!

Proefjes en experimenten
Kom dit weekend naar het museum en ontdek hoe je luchtdruk kunt aantonen met een glas en een kartonnetje. Leer wat een barometer aangeeft als de luchtdruk hoger wordt en wat het verband is tussen volume en druk aan de hand van een fietspomp. Wat is condenseren van stoom…., met behulp van een soeplepel gevuld met koud water laten we je het zien. Een snelkookpan met manometer en thermometer, een stoomketel in het klein, demonstreert het verband tussen temperatuur en druk. Het klinkt ingewikkeld, maar je hoeft echt geen (technische) bolleboos te zijn om het te begrijpen. Op beide dagen kun je tussen 12 en 16 uur diverse demonstraties en proefjes bijwonen in het Stoomtheater van het museum.

James Watt
Zondag dwaalt de geest van James Watt weer door het museum, hij vertelt je graag over zijn interessante leven. Deze Schotse ingenieur ontdekte 250 jaar geleden dat als hij een condensor aan de stoommachine verbond, die drie keer zuiniger en efficiënter werd. De stoommachine, voor die tijd een hoogstandje van techniek, luidde het begin van de Industriële Revolutie in. Ook heden ten dage wordt stoom nog steeds gebruikt voor de energieopwekking.

Theatervoorstelling ‘Onder Druk’
Op een speelse manier maak je kennis met de hoofdrolspelers uit de stoomrevolutie en ontdek je wat de uitvinding van de stoommachine betekende. De voorstelling wordt zondag om 13.00 en 14.30 uur in het museum gespeeld en is gratis voor museumbezoekers.

Nederlands Stoommachine Museum
Oosterdijk 4, Medemblik
Kijk voor meer informatie op: stoommachinemuseum.nl

Gegevens

Datum:
oktober 6
Tijd:
10:00 - 17:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, ,