Medemblikker huisarts Cees Weel over zijn werk in Tanzaniaans ziekenhuis

Cees Weel in Tanzania - Foto: aangeleverd

Cees Weel in Tanzania - Foto: aangeleverdDit jaar vertrok Cees Weel, tot 1 januari ’11 huisarts in Medemblik, naar het Afrikaanse land Tanzania als afsluiting van zijn carrière. “In Nederland draaft direct een team specialisten op bij dit soort gevallen; hier moet ik er als huisarts maar iets van zien te maken!”

Een man wiens been is afgebeten door een krokodil, een terminale aidspatiënt, een diabetica wier voet amputatie behoeft, omdat deze zo ontstoken is en een jonge vrouw met een darmperforatie als gevolg van een messteek van haar echtgenoot: allemaal patiënten van het St. Joseph Hospital in Kagondo, Tanzania. Cees Weel begon zijn loopbaan in Uganda, waar hij van 1976 tot 1979 als tropenarts werkte.  Hij besloot zijn werkzame leven ook in Afrika af te sluiten: “Achter de geraniums zitten kan altijd nog. Ik had destijds de tijd van mijn leven:  het Afrikavirus blijft levenslang!” Cees Weel in Tanzania - Foto: aangeleverd
Hij meldde zich aan bij ontwikkelingsorganisatie VSO en vertrok op 1 mei naar Tanzania, waar hij van plan is een jaar te blijven. Hij kreeg een stafhuis toegewezen en runt zijn eigen huishouden. “Tijdens mijn Ugandese jaren was er nog sprake van postkoloniale tijden: er op leidinggevende posities zaten blanken en we woonden in een westerse bungalow met inpandige keuken en toilet. Er stond zelfs een ‘house boy’ klaar om bij het huishouden te helpen! Hier kook ik mijn eigen eten – veel rijst met knakworst – en is het ziekenhuismanagement Tanzaniaans. Een goede ontwikkeling!” Net als alle Tanzanianen is hij zijn eigen moestuin begonnen. “Ze lachen me uit en roepen dat het me niet gaat lukken, maar ik heb stiekem kunstmest gekocht en nu groeien de paprika’s, tomaten en wortelen als kool! Ik verheug me nu al op hun gezichten als ik met mijn eerste oogst aankom…”

Een werkdag in Kagondo
Cees Weel in Tanzania - Foto: aangeleverdIedere dag wandelt hij om half acht fluitend naar zijn werk. “Ik heb de vrouwenafdeling en de AIDS-poli onder mijn beheer. Helaas hebben we hier vaak veel minder hulp te bieden dan in Nederland en loopt het regelmatig niet goed af. Zo zijn er in de tijd dat ik hier ben al twee jongetjes overleden aan een verbloeding na een thuisbesnijdenis! Patiënten moeten betalen voor medische hulp; door armoede komen velen te laat voor behandeling. Ik word nog steeds kwaad van het feit dat hulp bij kwalen die in Nederland heel makkelijk te genezen zijn, voor veel arme Tanzanianen buiten bereik is.” Om te helpen, zamelt hij geld in. “Ik ben degenen die geld hebben overgemaakt aan Kagondo ontzettend dankbaar: hiermee worden medicijnen, opname- en operatiekosten vergoed voor arme patiënten en wordt een nieuw keukengebouw bij het ziekenhuis gebouwd. Hier kunnen families eten voor de patiënten klaarmaken. Ik sta er persoonlijk borg voor dat er niets aan de strijkstok blijft hangen. Daar steek ik mijn hand voor in het vuur!”

Direct helpen? Kagondo kan uw financiële steun heel goed gebruiken! U kunt uw bijdrage overmaken op bankrekeningnummer 54.21.64.183, o.v.v. ‘Kagondo.’

Geef een reactie