Kunstenares Jolanda Rosa Bian: “Schilderen is pure ontspanning”

Jolanda Rosa BianZe groeide op in Medemblik, maar via 24 jaar Zwaag woont Jolanda de Vaal-Rosa Bian nu alweer acht jaar met haar gezin in Bovenkarspel. Bij een tweedaagse bedrijfscursus ontdekte ze haar schildertalent en mag ze zichzelf kunstenares noemen.

“Ik ben bedrijfsleider bij Stumpel in Enkhuizen”, vertelt Jolanda, “en zo ging ik met een collega naar de Talensfabrieken in Apeldoorn. We mochten daar doen wat we wilden, alle teken- en schildermaterialen waren voorhanden. Ik pakte een doek, verf en zie, mijn eerste werk.” Ze wijst naar een prachtig doek dat thuis aan de muur hangt. “Ik vond het zo leuk om iets te creëren dat ik op les ben gegaan.”
De rest is geschiedenis, zouden we bijna zeggen, maar Jolanda is nog lang niet uitgeschilderd. Het allermooiste vindt ze het om portretten te schilderen en dan het liefst van donkere mensen. Uit het hoofd of van een foto, dat maakt haar niet uit. Al vier keer mocht ze een portret in opdracht maken, ook exposeerde ze (in groepsverband) al enkele malen.

Supergroot portret
Potret van Jolanda Rosa BianDe gezichten lijken tot leven te komen op haar doeken. Een recensent schreef eens over haar werk: “Je schildert met je hart.” Zelf geniet ze op haar schildermomenten: “Schilderen is zo ontspannend, er is geen tijd. Ik begin om tien uur en ineens is het één uur.” Als groot voorbeeld ziet Jolanda Peter Vassilev: “De variatie, het kleurgebruik en de onderwerpen van abstract tot portret… Eindeloos!” Eén doel dat ze voor ogen heeft: “Nog eens een ‘supergroot portret’ schilderen.

Interesse in Jolanda’s werk? Kijk op jolandarosabian.nl of bel 06 – 46 27 64 54. Ook voor opdrachten of een expositie kunt u contact opnemen.

Geef een reactie