De liefhebberij van… Ruud Schouw

ruud 2012 223-

Ruud Schouw

De geboorte van een trike
Ruud Schouw, geboren en getogen Andijker, heeft dan misschien de looks van een stoere en ruige man, toch vormen hij en andere trike-rijders een groep vredelievende mensen. Zo is de sfeer altijd gezellig en komt er nooit rottigheid voor. Ruud is altijd fanatiek motorrijder geweest, maar vanwege rugproblemen was hij gedwongen deze hobby op te geven….

Wat is een trike?
Een trike is een driewielig voertuig. Zoals bike een verkorting is van ‘bicycle’, is trike een verkorting van ‘tricycle’. In de praktijk verstaat men onder trike doorgaans een gemotoriseerd driewielig voertuig. Een trike kan worden opgebouwd met het voorste deel van een motorfiets en het achterste deel van een auto (met de motor achter). Soms bestaat een trike alleen uit motorfietsonderdelen.
Het verhaal over het ontstaan van de trike is afkomstig uit Amerika, waar een man een ongeluk kreeg met zijn motorfiets. Niet veel later kreeg hij weer een ongeluk, dit keer met zijn Volkswagen Kever. De voorkant van de auto zat frontaal in elkaar en zo gebeurde het dat hij de voorkant van zijn motorfiets samenvoegde met de achterkant van de kever, met als resultaat: een trike!

Een autorijbewijs is afdoende om met een trike de weg op te mogen, toch wordt deze regel per 2012 waarschijnlijk aangepast. Dan zul je een motorrijbewijs nodig hebben, dit tot groot onbegrip van de trike-rijders, aangezien het voertuig de breedte heeft van een behoorlijke auto.

Toen Ruud voor de eerste keer een trike zag rijden, was hij samen met zijn vrouw in Limburg. Het stel was zo onder de indruk van dit uitzonderlijke voertuig, dat het direct begon te kriebelen. Het kopen van een trike is niet goedkoop, dus duurde het een aantal jaar voordat Ruud zijn eerste trike aanschafte. In 1997 was het dan zover. “Wat hebben we hier een lol mee gehad!”, vertelt Ruud. Hij beschrijft zijn ervaring wanneer hij gaat toeren: “Het vrije gevoel in de open lucht, is voor mij ultiem! Wel is een trike een voertuig dat bij uitstek bereden wordt met mooi weer.”

foto gaby hoogzaad-

foto: Gaby Hoogzaad

Trots op resultaat
Na 44 maanden bouwen werd Ruuds droom werkelijkheid: zijn zelfgemaakte trike! Uitsluitend opgebouwd van gebruikt materiaal van de schroot. “Ik kocht een auto die van de voorkant helemaal in elkaar zat, maar de achterkant was nog bruikbaar. Dan heb je nog een motor nodig, een versnellingsbak en een achteras. Ik ben heel trots op het uiteindelijke resultaat en het alle reacties van mensen die je onderweg krijgt, zijn hartverwarmend!”

Geef een reactie