Help de natuur een handje!

DouweGeboren en getogen Andijker Douwe Greydanus is een natuurliefhebber in hart en nieren. Terwijl een nest koolmeesjes in een vogelhuisje in zijn tuin op de achtergrond live op de televisie te volgen is, vertelt Douwe over zijn passie.

“Als kind ging ik al graag vissen en de natuur in. Mijn vader was een verwoed hengelaar en als ik bij mijn opa in Friesland was, ging ik mee met een boerenknecht om de koeien te melken. Ik was altijd buiten te vinden.” Douwe heeft diverse banen gehad: van automonteur, vrachtwagenchauffeur,  zwemonderwijzer tot instructeur Reddingsbrigade bij ‘De Kwaker’ in Enkhuizen. Ook was hij werkzaam in een zaadbedrijf en als jeugdbrandweerbegeleider, chauffeur en hulpverlener bij brandweer Enkhuizen.
Nu heeft hij alle tijd om volop te genieten van zijn natuurpassie.

Hij combineert het aangename met het nuttige en zet zich op deze manier volledig in om de natuur in al haar aspecten te koesteren. Om het Noord-Hollands landschap intact te houden, helpt Douwe met hooien en bomen weghalen, zowel bij Staatsbosbeheer en Landschap Noord-Holland. Daarnaast is hij vogelwerkgroepcoördinator bij de KNNV afdeling Hoorn West-Friesland en de ijsvogelwerkgroep. “De laatste jaren is een duidelijke terugval van vogels te zien. Gebieden worden opgeslokt door industrie. Om dat probleem op te lossen worden waterbergingen gecreëerd, waardoor onder andere vogels de ruimte krijgen. Bewoners, bouwbedrijven, projectontwikkelaars en woningcorporaties zouden meer naar de  leefomgeving moeten kijken en al wat in die leefomgeving leeft, helpen te behouden voor het nageslacht.” Door goed advies in te winnen bij natuurverenigingen en bijvoorbeeld de Vogelbescherming Nederland is dat zeker mogelijk. “Alles wat de natuur ons biedt, heeft zo zijn betekenis en is van groot belang voor de mensheid, vergeet dat niet. Helaas is de mens de grootste vernietiger van de natuur”, aldus Douwe.

Gelukkig zijn er meer mensen zoals Douwe Greydanus, die de natuur graag een handje helpen. “Zo is er in Nederland een proefproject van RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) gestart waarbij we, als het geregend heeft, straatkolken controleren op diertjes die in de kolk terecht zijn gekomen. Meestal gaat het om padden of salamanders. We halen ze eruit en zetten ze weer veilig weg. Eigenlijk loop je de hele dag om je heen te kijken. Alle dingen die ik zie, noteer ik. Ook de huiszwaluwen worden nauwkeurig in de gaten gehouden. Er zijn 30 tellers in West-Friesland. We kijken of het voor- of achteruit gaat met de zwaluw en de broedgegevens sturen we door naar SOVON, een landelijke organisatie die dit bijhoudt.”

Heeft u een bijzondere liefhebberij en zou u  ook eens mee willen doen in deze rubriek? Mail dan naar redactie@youmedemblik.nl.

Geef een reactie