Zorg van Dichtbij – mei/juni 2012

Met het steeds complexer worden van het zorgstelsel wordt het lastig om de juiste keuzes te maken op zorggebied; bij wie kunt u terecht voor uw zorgwensen? Wij laten in deze rubriek de zorgspecialisten aan het woord. Mocht u met een prangende vraag zitten, dan kunt u deze mailen naar zorgdichtbij@youmedemblik.nl. Wij zorgen er dan voor dat deze vraag wordt behandeld of doorgestuurd naar de betreffende specialist.

Checkt u uw moedervlekken?

Het aantal gevallen van huidkanker stijgt de afgelopen jaren schrikbarend. Regelmatig checken van uw huid op verdachte vlekjes en plekjes is belangrijk. Hoe eerder de signalen van huidkanker ontdekt, hoe beter. Huidmonitor, een gratis app, helpt u daarbij.

Huidmonitor is een slimme app voor smartphones met vele mogelijkheden. Marcel Bekkenk, dermatoloog en bedenker van de app, legt uit: “Huidmonitor leert u de signalen van huidkanker te herkennen. Met uw mobiele telefoon maakt u een foto van de eigen vlek of plek. Vervolgens vergelijkt u deze met vele voorbeeldfoto’s. Is dit een verdachte plek of niet? Daarnaast geeft de app heldere achtergrondinformatie en leert u waarschuwingssignalen te herkennen. Ook kunt u uw vlekken in de tijd volgen en zo veranderingen signaleren, een checkherinnering instellen en nog veel meer.  Natuurlijk gaat u met een verdachte vlek altijd naar een arts”.

Huidmonitor is er voor Iphone en Android smartphones. Download  Huidmonitor gratis via huidmonitor.nl.

Mede dankzij de opbrengst van de spinning marathon MirandaMania heeft Stichting
Melanoom de app Huidmonitor kunnen realiseren.

Psychosomatische oefentherapie
Nieuw bij Mensendieckpraktijk MedemblikMartine Meijers

Martine Meijers van Mensendieckpraktijk Medemblik is geregistreerd psychosomatische oefentherapeut. Dit is een specialisatie binnen de oefentherapie en een nieuwe methode om lichamelijke en psychische klachten door stress aan te pakken.

“We lijden steeds meer aan stress,” legt Martine uit, “Ons lichaam reageert hierop met verschillende signalen, die zich vertalen in een breed scala aan psychische klachten. Denk aan hyperventilatie, angst (bijv. faalangst), overspannenheid en burnout, maar ook lichamelijke klachten zoals rug-, nek- en spanningshoofdpijn, met vaak ziekteverzuim tot gevolg. We spreken dan van psychosomatische klachten.”
Helaas vallen mensen met deze klachten vaak tussen wal en schip, want alleen óf een psychologische óf een lichamelijke behandeling biedt dikwijls onvoldoende blijvend resultaat. De psychosomatische oefentherapeut werkt met een integrale aanpak, waarbij de psychische aspecten tegelijk met de lichamelijke klachten worden behandeld. De oefentherapeut gaat samen met u op zoek naar de oorzaak van de stressklachten. Met behulp van oefeningen en gesprekken werkt u toe naar een ontspannen werk- en levenshouding. U leert uw stresssignalen herkennen, beter naar uw lichaam te luisteren en te ontspannen. Zo ontwikkelt u het vermogen om stress juist nuttig te gebruiken of uit te zetten, herontdekt u uw eigen kracht en brengt u uw energieniveau weer in balans.
Psychosomatische oefentherapie wordt vergoed door de zorgverzekeraars uit uw aanvullende verzekering. Nieuwsgierig of psychosomatische oefentherapie iets voor u kan betekenen? Neem contact op met Martine Meijers via 0227 – 57 07 75 of 06 – 24 34 28 76.
U kunt ook kijken op mensendieckmedemblik.nl.

Mensendieck Medemblik
Waterborg 279,
1671 NN Medemblik

Geef een antwoord