Acupunctuur Oud West:

Holistische behandeling bij uiteenlopende Klachten

Irene Vos-Bakker werkte lange tijd in de verzekeringsbranche, maar volgde haar hart toen acupunctuur op haar pad kwam. In haar praktijk Acupunctuur Oud-West helpt zij mensen met uiteenlopende klachten op een holistische manier. 

“Ik ben een nuchtere Westfries, geboren en getogen in Medemblik. Mijn werk in de verzekeringsbranche deed ik met veel plezier, zeker in de tijd dat ik samenwerkte met mijn vader, Arie Bakker”, vertelt Irene. Maar van huis uit had ze een sterke interesse in gezondheid en voeding meegekregen: “Op het moment dat ik met acupunctuur in aanraking kwam en ik me afvroeg hoe dat werkte en waarop al die kennis was gebaseerd, was ik verkocht. Ze noemen het holistisch, de manier van denken in de Chinese Geneeskunde en dat spreekt me aan.” Holistisch betekent dat je naar de mens in zijn geheel kijkt en niet alleen naar de plek waar iemand klachten heeft. Ook kijk je naar de mens in zijn omgeving, want die heeft ook invloed, én andersom. 

Praktijk in Weeshuis 

Irenes opleidingstraject begon met Westerse medische basiskennis: “Je moet natuurlijk goed weten hoe een lichaam in elkaar zit en werkt. Ook is het van belang om te weten welke klachten door een reguliere arts moeten worden gezien en niet door een acupuncturist.” Hierna volgde de studie Acupunctuur. Na vier jaar studeerde Irene af en opende ze haar praktijk in het voormalige Weeshuis aan de Torenstraat op de eerste etage. “Een heel mooie ruimte tussen de tandartspraktijken en de Shiatsu praktijk in én op een bijzondere plek in het historische centrum van Medemblik, tussen de twee kerktorens in. Er is altijd reuring in het gebouw. Ik ben er inmiddels een paar maanden aan het werk en het bevalt me heel goed.” 

Leefgewoonten en voeding 

Mensen vragen Irene weleens hoe ze dacht over de combinatie acupunctuur en nuchtere Westfriezen. “Ik leg dan uit dat er niets zweverigs is aan acupunctuur en dat mensen die hier wonen, openstaan voor deze manier van behandelen. Zeker als ze merken dat het werkt. Ook mensen van buiten de stad weten me inmiddels te vinden, een mooie verrassing.” Irene kan mensen helpen met uiteenlopende klachten, zoals overgangsklachten, menstruatiepijn, hoofdpijnklachten, spijsverteringsproblemen, vermoeidheid, maar bijvoorbeeld ook bij bijwerkingen door medicatie waar ze niet zonder kunnen. “Vaak bellen of mailen klanten van tevoren om te vragen of ik hun klacht kan behandelen.” Naast het prikken met heel dunne naaldjes is het bespreken van leefgewoonten en voeding een onderdeel van de behandeling. Daarin valt veel te winnen, omdat een paar eenvoudige tips ervoor kunnen zorgen dat je je een stuk fitter voelt. Het is prettig om te weten dat je zelf veel kunt doen aan de eigen gezondheid. Dat geeft houvast. 

Acupunctuur Oud West Torenstraat 15, Medemblik
T.: 06 – 10 94 91 07 irene@acupunctuuroudwest.nl