Andijker Aardwarmte komt eraan

Werkbezoek Wethouder Nederpelt - foto: aangeleverd

Bouw geothermische installatie Het Grootslag begonnen

De eerste palen zijn geslagen voor de geothermische installatie die op bedrijventerrein Het Grootslag te Andijk gaat komen. Hiermee zal duurzame energie worden aangeboden voor de groei en bloei in de kassen van het industriegebied. Omdat de gemeente Medemblik zich sterk verbonden voelt met dit innovatie project, hield wethouder Harry Nederpelt op maandag 11 september een officieel werkbezoek.

Op dit moment wordt aardgas gebruikt om aan de energievraag van het glastuinbouwgebied te voldoen. Met de te bouwen installatie zal het gasgebruik van Het Grootslag naar verwachting met maar liefst 50 procent worden teruggebracht.

ECW
De Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) – ook verantwoordelijk voor de geothermische boringen op het bedrijventerrein Agriport – heeft dit project samen met Andijker glastuinbouwbedrijven opgepakt en begeleid. “Dit zijn de eerste stappen naar een uiteindelijke diepte van meer dan 2000 meter. Daar bevindt zich een laag water van een geschikte temperatuur om de nabijgelegen kassen duurzaam mee te kunnen verwarmen”, vertelt Laurens Vlaar, Manager Vergunningen en Veiligheid bij ECW. Naar verwachting wordt eind 2018 de aardwarmte geleverd aan de afnemers in Het Grootslag.

Werkbezoek
Wethouder economische zaken Harry Nederpelt bezocht afgelopen maandag de bouwlocatie: “Een enorme, innovatieve stap naar verdere verduurzaming van de warmtebehoefte in kassen, maar uiteraard ook voor andere bedrijven! Wij zijn trots op de Andijker glastuinbouwondernemers die de handen ineen hebben geslagen op weg naar duurzame energieopwekking, en wij ondersteunen deze ontwikkelingen dan ook graag.”

Toekomst
ECW groef installeerde al eerder een zogeheten geothermisch doublet, twee buizen voor aan en afvoer van het grondwater, in het nabijgelegen glastuinbouwgebied Agriport A7 (gemeente Hollands Kroon). Een tweede installatie daar is in aanbouw. De twee doubletten die in Het Grootslag te Andijk worden gegraven zal de eerste installatie in gemeente Medemblik gaan betekenen.