Antwoorden Historische Quiz van Medemblik

Baanpoort

You medemblik bedankt alle deelnemers aan de historische quiz die verscheen in de speciale mei/juni-uitgave. Mark Raat heeft hier de antwoorden uitgewerkt. De twee winnaars, beiden met maar één fout antwoord, zijn reeds op de hoogte gebracht. Gefeliciteerd!

 1. De eerste Friese koning die volgens chroniqueur Aurelius zijn ‘stoel in Medenblic’ had was Diederik (antwoord C). Het stadsbestuur van Medemblik zette in de 17e eeuw onder meer de Divisiekroniek in om de relatie met de mythische koning Radboud uit te lichten. Zo vergrootte het aanzien van Medemblik als oudste stad in West-Friesland.
 2. Het door Jacob Braaff geschilderde gebouw is de Doopsgezinde Kerk in de Tuinstraat.
 3. Tijdens de mobilisatie werden Nederlandse soldaten gehuisvest in het parochiehuis Sint Pieter, huize Sint Martinus en de Sint Jozefschool. Diverse andere gebouwen in Medemblik werden ook aangewend voor militaire doeleinden.
 4. Het gebouw op de tekening uit 1588 is het Weeshuis.
 5. Bij zijn bezoek aan Medemblik lunchte Keizer Napoleon in het Koggehuis aan de Westerhaven.
 6. De burgemeester op de foto is Enno Neef, waarnemer in de periode 2003-2005.
 7. Hoewel de Breedstraat een ‘Murrayhouse’ kent woonde de Schotse generaal toch echt aan het Vooreiland.
 8. De slager op de foto was M. Groot.
 9. De huidige Oostersteeg werd tussen ca. 1650 en 1800 de Snoepsteeg genoemd. Daarvóór stond het bekend als Warmoesstraatje. Deze vraag was een instinker. Achterstraatje of Nauwstraatje is ook goed gerekend.
 10. De afgebeelde poort op de tekening van Spilman is de Baanpoort.

  Bonusvraag: de eerste You medemblik verscheen in 2009.