BankGiro Loterij: meer dan 12 miljoen euro voor cultuur in Noord-Holland

Bakkerijmuseum - Foto: aangeleverd
Foto: aangeleverd

Ruim 1 miljoen euro bestemd voor Rembrandtjaar

Feest voor tientallen Noord-Hollandse culturele instellingen. Zij ontvangen allemaal een schenking van de BankGiro Loterij. Dat maakte de loterij voor cultuur in Nederland dinsdag 12 februari bekend tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala. Onder meer vaste partners het Mauritshuis en het Rijksmuseum ontvangen een extra bijdrage van ruim 1 miljoen euro voor het Rembrandtjaar, vanwege het 350ste sterfjaar van de Meester. Daarnaast krijgen Museum het Dolhuys in Haarlem (700.000 euro), Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij in Medemblik (250.000 euro) en vaste partner het EYE Filmmuseum (602.000 euro) een bijzondere bijdrage. De miljoenen voor cultuur zijn bij elkaar gebracht door de deelnemers van de BankGiro Loterij.

Grootste bedrag naar Rembrandt

Het 350ste sterfjaar (1669) van Rembrandt vormt de aanleiding voor het Mauritshuis, het Rijksmuseum, het Rembrandthuis en de Lakenhal om de handen ineen te slaan en dit jaar om te dopen tot het Rembrandtjaar. Naast het organiseren van tentoonstellingen is het doel van de musea met verschillende activiteiten de bekendheid van de persoon Rembrandt, zijn werk en zijn betekenis voor Nederland, vergroten. De BankGiro Loterij draagt bij aan het Rembrandtjaar met een schenking van 1.035.000 euro.

Renovatie mogelijk voor Museum Het Dolhuys

Als enige museale organisatie in Nederland combineert Het Dolhuys in Haarlem zorg, kunst, cultuur en de diversiteit van de geest en wil daarmee een bijdrage leveren aan een inclusievere samenleving. Het voormalig dol-, pest- en leprooshuis van Haarlem, waarin het museum is gevestigd, bestaat dit jaar 700 jaar. Vanwege noodzakelijk onderhoud wordt het monumentale gebouw de komende jaren ingrijpend gerenoveerd. Dankzij de bijdrage van de BankGiro Loterij van 700.000 euro is het museum straks klaar voor een tweede leven.

Uitbreiding voor De Oude Bakkerij

Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij is een ware publiekstrekker in Medemblik. Het museum wordt steeds populairder en kan de groei in bezoekersaantallen fysiek niet meer aan. Dankzij de bijdrage van de BankGiro Loterij van 250.000 euro kan het buurpand worden aangekocht. Dit zorgt voor een uitbreiding van de publiekruimte, een logische routing voor het publiek en de mogelijkheid voor een expositie- en workshopruimte. Tenslotte zorgt een lift voor betere fysieke toegankelijkheid. Dankzij deze bijdrage kan het museum de toekomst met vertrouwen tegemoetzien.

Culturele partners in Noord-Holland

Naast de bijzondere schenkingen aan Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij in Medemblik, EYE Filmmuseum, Museum het Dolhuys en het Rijkmuseum ontvingen in Noord-Holland ook het Amsterdam Museum, de Anne Frank Stichting, Beeld en Geluid, Cobra Museum, Het Concertgebouw, Foam, Hermitage Amsterdam, Joods Historisch Museum, Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, de Nieuwe Kerk, NEMO, Het Scheepvaartmuseum, Singer Laren, Stedelijk Museum Amsterdam, Van Gogh Museum en het Zuiderzeemuseum een bijdrage.

Grootste financiële injectie voor culturele sector

In totaal kan de BankGiro Loterij dankzij haar deelnemers ruim 79,4 miljoen euro verdelen onder 77 culturele organisaties door heel Nederland. Het is het hoogste bedrag ooit, bijna 5 miljoen euro meer dan vorig jaar. Schenkingen van de BankGiro Loterij zijn bedoeld om cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor publiek.