Dodenherdenking in Wognum

YouMedemblik - dodenherdenking Wognum
Foto: Dodenherdenking bij het gemeentehuis in 2016.

Op donderdag 4 mei vindt in Wognum de dodenherdenking plaats in en voor het gemeentehuis aan de Dick Ketlaan. De Oecumenische Werkgroep Wognum verzorgt een viering in het restaurant van het gemeentehuis die begint om 19 uur. Medewerking verlenen Siem Bijman, Bernice Zuidhof en Ina Broekhuizen. Er is samenzang begeleid door Dick Schouten.
Na de viering, rond 19.45 uur, begint de officiële herdenking bij het monument van de Wognumse oorlogsslachtoffers, dat staat voor het gemeentehuis. Fanfare Ons Genoegen, een afgevaardigde van de gemeente en kinderen van de basisscholen zullen hieraan meewerken.

Short Stirling
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat een Britse Short Stirling neerstortte bij Wadway. Bij deze crash kwamen drie bemanningsleden om het leven.
Hun namen staan vermeld op het herdenkingsmonument, dat ligt naast de woning Wadway 20. Hier zal op 4 mei om 18.15 uur een korte plechtigheid plaatsvinden gevolgd door een kranslegging.
Om 18.28uur zal het 1077 squadron van de Royal Airforces Association de ‘Edambusters’ met zeven vliegtuigen een eresaluut brengen. De Edambusters bestaat uit een groep Nederlandse privévliegers. De vierde mei is voor hen een belangrijke dag om de activiteiten van de RAF tijdens de Tweede Wereldoorlog levend te houden. De Edambusters vinden het een eer om de herdenking te ondersteunen met een Fly-past in formatie.
Ook tijdens de oecumenische dienst en de dodenherdenking is er extra aandacht voor de bemanningsleden van de Britse bommenwerper die omkwamen in 1942.
Tevens worden er in de middag van de 4e mei bloemen gelegd bij het monument van A.C. de Graaf aan de Nieuweweg en bij het monument voor de omgekomen bemanning van de Lancaster die neerstortte in juni 1943 aan de Hoornseweg. Dit monument staat aan het Raadhuisplein.