Grutte Pier blikt terug op strijd in De Bezinning

PeerGrouP-De Bezinning Hilbert Dijkstra als Grutte Pier - Foto: Reyer Boxem

PeerGrouP Locatietheater brengt rond Kerst en Oud & Nieuw ‘Grutte Pier – De Bezinning’ op drie belangrijke plaatsen uit het leven van Pier: de Laurentiuskerk in Kimswerd, het kasteel van Medemblik en de Martinikerk in Sneek.
Grutte Pier – De Bezinning is het derde en laatste deel van de trilogie over Grutte Pier. Na de herdenkingsbijeenkomst De Brân (2015) en het openluchtspektakel Grutte Pier fan Kimswert (2016) is het nu tijd voor een terugblik op de bloedige strijd van de gevreesde Friese vrijheidsstrijder.

Wie was Grutte Pier?
Op 29 januari 1515 werd het Friese dorp Kimswerd geplunderd en in brand gestoken door Saksische huurlingen. Ook de boerderij van Pier Gerlofs Donia ging in vlammen op. Hij verloor zijn vrouw en een van zijn twee kinderen. Uit wraak over dit bloedig onrecht richtte Pier zijn eigen rebellenleger ‘De Arumer Zwarte Hoop’ op, een bonte verzameling boeren, verarmde edelen, bandieten en struikrovers die dood en verderf zaaiden onder de Saksen en Hollanders. Door zijn onverschrokkenheid, reusachtige gestalte en bovenmenselijke kracht kreeg Pier de bijnaam ‘Grutte Pier’.

De Bezinning
Met Grutte Pier – De Bezinning blikt Pier terug op zijn leven en zijn strijd voor een vrij Friesland. Het verhaal van Pier is naast dat van een hedendaagse soldaat geplaatst en geeft daarmee een bijzondere en actuele kijk op de periode dat Pier terugkeerde uit de strijd. Hilbert Dijkstra speelt de rol van Pier, Nynke Heeg speelt de rol van zijn vrouw Sylke. De regie is in handen van artistiek leider van PeerGrouP Dirk Bruinsma.

Historische speelplaatsen
De Bezinning speelt op drie belangrijke plaatsen uit het leven van Grutte Pier: in de Laurentiuskerk in zijn geboorteplaats Kimswerd, in het door hem in 1517 belegerde kasteel van Medemblik en in de Martinikerk in Sneek, de plaats waar hij zich terugtrok en waar – naar men zegt – zijn botten begraven liggen.

Speelperiode en tickets
Grutte Pier De Bezinning wordt gespeeld in de periode van vrijdag 15 december t/m zondag 7 januari. Tickets voor de voorstelling kosten € 18,50 en zijn online te koop. Voor agenda en tickets kijk op www.peergroup.nl

Speeldata en locaties Grutte Pier De Bezinning
2017/2018

Kimswerd, Laurentiuskerk
vr 15 en wo 20 dec – 15.00 u (try-out)
do 21 dec – 20.00 u (try-out)
vr 22 dec – 20.00 u première
Za 23 en zo 24 december – 15.00 en 20.00 u

Medemblik, Kasteel Radboud
Vr 29 en za 30 dec 15.00 en 20.00u
di 2 jan – 15.00 en 20.00 u

Sneek, Martinikerk
Vr 5, za 6 en zo 7 jan – 15.00 en 20.00 u

Tickets

Normaal € 18,50
Jong (t/m 18, CJP, Student) € 13,50

Try-outs:
Normaal 13,50
Jong (t/m 18, CJP, Student) € 8,50

Tickets zijn online te koop op www.peergroup.nl

Cast en crew
Regie Dirk Bruinsma
Tekst Anouk Saleming
Spel Hilbert Dijkstra en Nynke Heeg
Muziek Heksenhamer
Met Grut Frysk Boerinnenkoor
Decor en kostuums Myrthe van Eizenga, Eva Dijksman (stage)
Techniek Nico Wijnberg
Productieleiding Joran de Boer

Grutte Pier De Bezinning wordt mede mogelijk gemaakt door:
Fonds Podiumkunsten, Provincie Drenthe, Gemeente Medemblik, VSB Fonds, BankGiro Loterijfonds, Vermilion Energy, Provincie Fryslân, Gemeente Súdwest Fryslân