Grutte Pier – De Verzoening in Medemblik

YouMedemblik - Grutte Pier
Grutte Pier - De Verzoening

Op zaterdag 23 september a.s. organiseert PeerGrouP Locatietheater in samenwerking met inwoners van Medemblik en Kimswerd De Verzoening; een grote verzoeningsdag ter nagedachtenis aan het Beleg van Medemblik in 1517 door de Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier. Met een vredesvloot steken bewoners van Kimswerd het IJsselmeer over en reiken daar de hand aan de bewoners van Medemblik. Het doel is een vriendschapsband te smeden tussen de twee historische plaatsen.

Achtergrond
In 2017 is het precies 500 jaar geleden dat de Hollanders bij Medemblik werden belegerd door Grutte Pier en zijn leger De Arumer Zwarte Hoop. De bevolking kon op tijd vluchten naar het kasteel van Medemblik en hield onder leiding van kasteelheer Joost van Buren dapper stand. Uiteindelijk moest Pier het beleg opgeven. Na plundering en brandstichting van de verlaten huizen toog Pier met zijn leger naar het volgende dorp.

Tijdens De Verzoening bieden de inwoners van Kimswerd na vijf eeuwen officieel hun excuses voor het drama aangericht door hun dorpsgenoot. Opzet van de dag is dat de inwoners van Medemblik de Friese vredesvloot feestelijk onthalen in de haven en vervolgens gezamenlijk in optocht langs historische plekken in het dorp gaan. Gedurende de optocht sluiten steeds meer Medemblikkers aan om uiteindelijk bij Kasteel Radboud te arriveren. Hier zal de vriendschapsband tussen beide plaatsen op symbolische wijze ‘officieel’ worden gemaakt middels een handdruk tussen de burgemeesters van de gemeente Sudwest Fryslan (Hayo Apotheker) en de gemeente Medemblik (Frank Streng). Er wordt met de aanwezigen geproost op de vriendschap en de dag zal eindigen met De Nacht van Pier, een ‘eet- en drinkfestijn’ in het historische centrum van Medemblik.

Blusemmer en menselijke ketting
In de vroege ochtend van zaterdag 23 september wordt (een replica van) een 16e eeuwse blusemmer gevuld met water uit de put van Kimswerd. De emmer gaat van hand tot hand en mee op de vloot naar Medemblik. Ook hier gaat de emmer van hand tot hand, mee in de optocht, om uiteindelijk op het kasteelplein in de handen van de burgemeesters te eindigen. De burgemeesters blussen met het water uit Kimswerd het vuur van de eeuwig durende smeulende strijd en sluiten vrede.

De Vredesvloot
De Vredesvloot vertrekt op zaterdagochtend 23 september vanuit de haven van Harlingen. De vloot steekt het IJsselmeer over en arriveert aan het begin van de middag in de haven van Medemblik. Deelnemers aan de vloot varen met hun eigen boot of als passagier op een charterschip mee naar de overkant. De vloot vaart op zondagochtend terug naar Harlingen.
Belangstellenden kunnen zich t/m 20 september a.s. aanmelden via de website van PeerGrouP www.peergroup.nl

PAX Vredesduif
Het evenement De Verzoening van PeerGrouP is een van de acht initiatieven die een PAX Vredesduif ontvangt. De vredesduif (een olijfhouten beeld) is een onderscheiding voor mensen of organisaties die zich inzetten voor vrede en verbinding en wordt uitgereikt in het kader van de Vredesweek (16 t/m 24 september). PeerGrouP ontvangt de onderscheiding uit handen van PAX-ambassadeur Vincent Bijlo, tijdens de optocht in Medemblik.
Het evenement De Verzoening wordt georganiseerd door PeerGrouP Locatietheater Noord-Nederland (het gezelschap dat sinds 2015 furore maakt met de theatertrilogie over Grutte Pier), het Friese dorp Kimswerd en de stad Medemblik.