Hoornse woensdagmarkten vieren 54e verjaardag

YouMedemblik - Clowntjesdag
Clowntjesdag - Foto: aangeleverd

Vroeger bekend als Hartje Hoorn Markten en Oud-Hollandse markten zijn de huidige Woensdagmarkten in Hoorn nog springlevend. Ruim een halve eeuw geleden door Bert Smits gezien in Duitsland en gebracht naar Hoorn wat destijds ellenlange files en extra lange treinstellen opleverde. Het concept van een thematisch ingevulde markt met entertainment is daarna veelvuldig gekopieerd en in zo’n beetje iedere stad te vinden.
Natuurlijk komen er geen hordes mensen meer af op een rits woensdagen met volksdansen en ambachtslieden, de bezoekers van tegenwoordig verwachten andere, meer eigentijdse zaken. Maar Hoorn is de Woensdagmarkten trouw gebleven, zij het dat er met andere uitgangspunten wordt gewerkt.
Op 12 juli gaan ze weer van start. Wekelijks is er op de Grote Noord een gevarieerde markt met kunst, curiosa, gebruikte boeken en creatieve handel. Op de Roode Steen is er een Proef- en Beleefmarkt met allerhande heerlijkheden en gezellige muziek van Beleefmuzikant Johan Kruizinga en Proefartiest kok Marcel Sijm. Daarnaast is er iedere keer een ander thema en waarmee Hoorn zich onderscheidt van andere steden.
Op 12 juli hebben we een van de grootste openlucht platen- en CD beurzen. De 19e vormt de gigantische creativiteitsmarkt de hoofdmoot (meer dan 300 kramen!) en op 26 juli is de beurt aan de kinderen met de Hoornse Clowntjesdag. 2 Augustus gaan we op de nostalgische toer met gezellige muzikanten, straattheater, het historische genootschap De Oude Fiets en de Dag van het Paard met het ringsteken voor authentieke aanspanningen en als special het Friese paard in al haar glorie!
Dan gaan we er een paar weken tussenuit vanwege de kermis en volgt als afsluiter op woensdag 30 augustus de Hoornse beestenboel met dieren in alle soorten en maten maar vooral pony’s tijdens de Ponydag.
De Oosterkerk en het Foreestenhuis zijn tijdens de woensdagmarkten van 1 tot 5 geopend als extra toeristische attractie. Er is toegang tot de bijzondere tuin via de poort en tot het Foreestenhuis via de nieuwe ingang. In de kerkzaal is een presentatie op de tv te zien over de geschiedenis van het gebouw. Beslist een aanrader!
De markten zijn van 10 tot 5 en de activiteiten van 11 tot 4.

Meer informatie? Hou onze Facebookpagina @ikhouvanhoorn in de gaten, daarop worden regelmatig updates gepubliceerd. Bovendien vindt u daar informatie over alle activiteiten en evenementen die in Hoorn plaatsvinden.