Jaap Zwart verzorgt laatste zomeravondconcert in Medemblik

YouMedemblik - Bonifaciuskerk
Jaap Zwart - Foto: aangeleverd

De organist Jaap Zwart bespeelt 19 augustus het orgel in de Medemblikker Bonifaciuskerk.

Jaap Zwart (1955) groeide op in een muzikaal gezin. Zijn eerste muziekonderricht ontving hij van zijn vader Jaap Zwart (1924-2001). Aan het Amsterdams Conservatorium studeerde hij piano en orgel. Met het hoofdvak Theorie der Muziek sloot hij zijn studie af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Aan het conservatorium van Amsterdam is hij docent binnen de vakgroep voor het hoofdvak theorie. In het kader van de internationale opleiding “Muziek Als Vak” aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag geeft hij workshops vocale harmonie en improvisatie.
Deze opleiding is gebaseerd op het werk en gedachtegoed van de Hongaarse componist Zoltán Kodály.
Als concertorganist programmeert Jaap Zwart een breed repertoire. Een van zijn specialiteiten is de uitvoering van relatief onbekende orgelmuziek uit de 19e en 20e eeuw. Als kerkorganist is hij verbonden aan de Grote of Andreaskerk in Hattem en de Grote Kerk in Harderwijk.
Jaap Zwart is een veelgevraagd begeleider, ook als pianist. Van zijn spel verschenen meerdere cd’s, onder andere op de Bätz-orgels van de Domkerk in Utrecht en de Grote Kerken van Gorinchem en Harderwijk. Zijn laatste cd verscheen in 2014 waarop hij het gerestaureerde Adema-orgel van de Calixtusbasiliek in Groenlo bespeelt.

Het programma dat hij voor het concert in Medemblik samenstelde laat het Pieter Backer orgel op allerlei manieren klinken, van fluisterzacht tot luid en stevig.
Enkele namen van componisten zijn Bach, Merkel, Mendelsohn, de Klerk en Jan Zwart.
Van laatstgenoemde speelt Jaap de bekende fantasie over “Een vaste burcht”

Het concert zaterdag 19 augustus begint om 20.00 uur.
De ingang van de kerk aan het Kerkplein is open vanaf 19.30 uur.
In de pauze kunt u iets drinken en eventueel de expositie in de Noordbeuk van de kerk bekijken.
De toegangsprijs voor het concert bedraagt € 6,–