Kasteel Radboud organiseert vertelcafé op dinsdag 25 september

Kasteel Radboud - Rianne Broeze-Noordegraaf fotografie
Kasteel Radboud - Rianne Broeze-Noordegraaf fotografie

Deel jouw familieverhaal over de gevolgen van de afsluiting en de inpoldering van de Zuiderzee.
Zowel oudere als jongere generaties worden van harte uitgenodigd hun verhaal te vertellen tijdens het vertelcafé in Kasteel Radboud te Medemblik. Onder het genot van een kopje koffie of thee en Zuiderzee-lekkernijen komen allerlei verhalen boventafel.Wat veranderde er voor jouw familie door de aanleg van de Afsluitdijk? Was het gemakkelijk om nieuwe bronnen van inkomsten te vinden? Overheerste de blijdschap om de grotere veiligheid, of toch juist de heimwee naar de verloren zee?

Zoektocht naar verhalen

De verhalen die loskomen tijdens het vertelcafé worden verzameld op www.mijnzuiderzee.nl en vormen mede de basis voor het nieuwe boek van historicus en journalist Eva Vriend (Noordoostpolder, 1973) dat bij uitgeverij Atlas Contact zal verschijnen. Voor dit nieuwe boek is Eva samen met het Zuiderzeemuseum een zoektocht gestart naar verhalen over de invloed van de Afsluitdijk op de levens van bewoners van het voormalige Zuiderzeegebied. Tijdens het vertelcafé zal Eva haar onderzoek toelichten, waarna zij verder in gesprek gaat met de mensen over hun verhaal.

Eva Vriend schreef onder meer het veelgeprezen Het nieuwe land(2013). Ter gelegenheid van het zeventigjarige bestaan van het Zuiderzeemuseum is zij door de vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum gevraagd om een boek te schrijven over de gevolgen van de Afsluitdijk voor de regiobewoners.De Vrienden van het Zuiderzeemuseum, het van Heemstra-Meybaum fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Dijk & Waterfonds van Waterschap Zuiderzeeland financieren het project.

Mijn Zuiderzee

www.mijnzuiderzee.nl is het platform waar bewoners van het IJsselmeergebied hun verhalen delen over de periode voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Op deze website zijn nu ook verhalen te lezen van bekende Zuiderzee-Nederlanders. Zo verruilden de grootouders van turner Epke Zonderland de visserskielen voor boerenoveralls in hun kledingzaak in Lemmer. De opa van BNN-presentatrice Geraldine Kemper was de bekende Volendammer visserman Job ‘Ballap’ Kwakman. Hij stapte in de jaren zestig van de vorige eeuw over van het IJsselmeer naar de Noordzee. En de opa van Andere Tijden-presentator Hans Goedkoop begon een scheepsmotorenfabriek in Harderwijk. Onder verschillende thema’s zijn de vele verhalen terug te lezen op www.mijnzuiderzee.nl. Wanneer je de Facebookpagina ‘Mijnzuiderzee.nl’ volgt, blijf je op de hoogte van nieuwe activiteiten, bijzondere verhalen en nog veel meer interessante informatie over het project.

Het vertelcafé in Medemblik vindt op dinsdag 25 september plaats tussen 14:00 en 16:00 in:
Kasteel Radboud
Oudevaartsgat 8
1671 HM Medemblik
Telefoon: 0227 541 960
email: info@kasteelradboud.nl

Je kunt je aanmelden voor het vertelcafé via de bovenstaande contactgegevens. Zij zijn benieuwd naar je verhalen!