Lezing bij Orion: onze melkweg en andere sterrenstelsels

Melkweg - foto: aangeleverd

Op Woensdag 18 oktober 2017 geeft Pem Kalshoven in Volkssterrenwacht Orion de lezing: onze melkweg en andere sterrenstelsels

De Melkweg, die prachtige lichtgevende band aan de hemel. Wie kent hem niet? Niet eens zo’n gekke vraag, want je kunt de Melkweg pas zien als het echt donker is. Dat komt helaas in Nederland weinig voor, volgens de lichtvervuilingskaart heb je de meeste kans in de noordelijke provincies en op de Wadden-eilanden.
Circa 100 jaar geleden dachten de meeste sterrenkundigen dat de Melkweg, waar wij deel van uitmaken, het enige sterrenstelsel in het heelal was.
Daar maakten de ontdekkingen van Edwin Hubble snel een einde aan: hij toonde aan dat veel van de zogenaamde ‘nevels’ aan de hemel helemaal geen nevels waren in onze Melkweg, maar vérverwijderde sterrenstelsels, die ook nog eens van ons wegvluchtten.
Omdat we middenin de schijf van de Melkweg zitten, is het moeilijk om te bepalen hoe hij eruit precies ziet.
Met moderne technieken als radio-, infrarood-, ultraviolet- en gamma-sterrenkunde hebben we intussen een aardig beeld kunnen vormen. We weten nu ook dat er vele miljarden sterrenstelsels bestaan, in allerlei vormen en maten. Een paar bijzondere zullen we nader bekijken. Tenslotte een antwoord op de vraag: wat gebeurt er als twee sterrenstelsels met elkaar in botsing komen? Dat lot staat onze Melkweg ook te wachten, gelukkig duurt het nog miljarden jaren voor het zover is.

Lokatie van de lezing: Veilingweg 21B in Bovenkarspel.
Aanvang van deze lezing: 20.00 uur ( de zaal is open vanaf 19.30 uur).
Van te voren aanmelden kan via dit emailadres pr@volkssterrenwachtorion.nl of telefonisch via 06-48850445 .
Toegangsprijs voor leden € 3,- p.p. en niet leden € 6,–.p.p ( dit is incl. een kopje koffie in de pauze).