Lezing Kasteel Radboud

Kom maandagavond 10 februari om 20.00 uur naar de Lezing over historische bouw van Kasteel Radboud. Ben Dijkhuis, amateurhistoricus die zich al jarenlang bezighoudt met Kasteel Radboud, vertelt over de middeleeuwse bouw van het kasteel en de omgevingstoestand. Toegang tot deze lezing is gratis.

Over de lezing

De lezing bestaat uit twee delen met tussendoor een pauze. Het eerste deel gaat het over Kasteel Radboud als een van de vijf dwangburchten die Floris V in de dertiende eeuw heeft laten bouwen om zijn overwinning op de West-Friezen kracht bij te zetten. Bij dit gegeven blijkt er een parallel te bestaan tussen de bouw van het, ondertussen verdwenen kasteel te Wijdenes en het Medemblikker slot. Hierdoor kunnen er interessante aannames worden gedaan over de eerste bouwfase van beide burchten.

Na een pauze van ongeveer een kwartier worden er enkele eeuwen overgeslagen en wordt de omgevingscontext van Kasteel Radboud, gedurende de vijftiende en zestiende eeuw besproken.
Tevens gaat Ben Dijkhuis in op de oudst bekende plattegrond van de stad Medemblik uit 1560, waarop het kasteel met voorburcht en al, is afgebeeld.

Over Ben Dijkhuis

Ben Dijkhuis is ruim twintig jaar bezig met historische onderzoek met betrekking tot de Floris V- burchten en heeft daarnaast meerdere publicaties op zijn naam staan. Hij heeft met name over dit onderwerp, sinds 2000 ook een eigen website www.dwangburchten.nl. Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie (AWN).

Aanvang

Inloop is vanaf 20.00 uur en de lezing start om 20.15 uur.

Kijk voor meer informatie op kasteelradboud.nl/agenda