Mark Raat geeft tips voor het maken van een stamboom

Veel mensen interesseren zich in de geschiedenis van hun eigen woonplaats of familie. Daar kun je een ideale thuishobby van maken. Een paar tips.

Maak een stamboom

Graven in het verleden begint in het heden. Breng voor een stamboom daarom eerst directe familie in kaart: vader, oma, broers, zussen, etc. Vanwege privacyregels staat de 20e eeuw meestal niet online.
Om bij de 19e eeuwse overgrootouders uit te komen begin je daarom eerst met de geboortekaartjes en bidprentjes uit die stoffige schoenendoos op zolder. Zoek vervolgens online verder.
Iedere regio heeft zijn eigen archief: Westfriezen vind je op westfriesarchief.nl.
Zoek online door de namen uit bevolkingsregisters, doop-, trouw- en begraafboeken. Geen resultaat? Filter op plaats en periode of probeer een andere schrijfwijze: Klaas of Claas, Swart of Zwart, Uythof of Uijthof, etc.
Noteer zoveel mogelijk informatie. Plaatsen, (doop)namen en data zijn dé
ankerpunten om steeds weer verder te zoeken.

Oude kranten

Op de site van het Westfries Archief zijn ook historische kranten te lezen, zoals de Medemblikker en het Westfries Dagblad. Die bevatten prachtig materiaal: advertenties, bijzondere anekdotes, ingezonden brieven, enz. Een groter aanbod kranten staat op delpher.nl.

Help mee met vinden

Zelf niet zo’n speurneus, maar toch met het verleden aan de slag? Word vrijwilliger bij VeleHanden.nl. Je typt namen en teksten over uit scans van oude bronnen: bijvoorbeeld Westfriese notariële akten voor het project ‘Compareerden voor mij’. Ook een ideale kans om een oud schrift te leren.