Museumstoomtram sluit succesvol 2019 af

Zomer in Wognum – Foto Benno Ellerbroek

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik heeft in 2019 bijna 100.000 bezoekers mogen verwelkomen. Al een aantal jaren kent het rijdende museum een groei in bezoek. En ook dit jaar bleef de belangstelling voor de historische beleving van de rijdende stoomtrams en de presentaties daaromheen groot. Alleen in 2018 lagen de bezoekcijfers nog iets hoger, toen er in het kader van het 50-jarig bestaan diverse extra evenementen werden georganiseerd.

Bericht bekijken

Langer verblijf

Opvallend veel bezoekers maakten de tijdreis in 2019 tijdens het ‘tulpenseizoen’ in april, in het zomerseizoen en tijdens de recente ritten rond Sinterklaas en in de afgelopen Kerstweek. In de zomer werd met succes ingezet op het beter vertellen van het verhaal over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland, waardoor bezoekers tijdens hun dagtocht langer bij de Museumstoomtram en in de regio bleven.

Meeste vrijwilligers

Het aantal vrijwillige medewerkers dat de vele werkzaamheden in het levende museum uitvoert groeide tot 300. De Museumstoomtram blijft daarmee het museum met de meeste vrijwilligers in ons land.
De stoomlocomotieven van het rijdende museum legden in het afgelopen jaar circa 15.000 kilometer af. Loc NS 7742 Bello was het meest voor de trams te zien. De locomotief uit 1914 maakte zo’n 200 ritten naar Medemblik.

Gebouwen

In 2020 besteedt de Museumstoomtram in het thema ‘Uitstappen Alstublieft’ aandacht aan de stations en gebouwen langs de monumentale lokaalspoorweg Hoorn-Medemblik. In Hoorn zal op korte termijn worden begonnen met de restauratie van het werkplaatsgebouw uit 1929 en in Medemblik zal de verdere herinrichting van het stationsgebied worden afgerond. De historische stationsgebouwen tussen Hoorn en Medemblik gaan een bijzondere rol spelen in de presentatie op het moment dat de stoomtrams daar aankomen en vertrekken..