Nationaal Stoomsloepen Evenement bij Stoommachinemuseum Medemblik

Nationaal Stoomsloepen Evenement bij Stoommachinemuseum Medemblik

Het Nederlands Stoommachinemuseum Medemblik organiseert op 26 en 27 augustus het derde Nationale Stoomsloepen festijn in het binnenwater achter het museum.
Een diversiteit aan stoomsloepen vanuit het hele land vaart dat weekend puffend en sissend met grote rookpluimen in het rond. Er komen salonboten, sloepen, opduwertjes, een stoomkano en hoogstwaarschijnlijk zelfs een stoomboot met schepraderen. Een aantal deelnemende boten is lid van de Vereniging Stoomvaart. Deze vereniging zet zich in tot behoud van authentieke stoomschepen, waardoor tijden van weleer herleven.

Meevaren
Altijd al een stukje willen meevaren in een originele stoomboot? Dat Kan. Op 26 en 27 augustus biedt het Stoommachinemuseum Medemblik zijn bezoekers de mogelijkheid om aan boord te stappen. Sommige boten zijn gemaakt van houten rondspanten, andere boten zijn staal gelast. Een aantal is van recente datum, andere zijn hoogbejaard. Voor alle boten geldt, ze hebben een ketel en stoommachine aan boord voor de voortstuwing.

Alles onder stoom
Maar dit is nog lang niet alles. De kolengestookte emmerbaggermolen Vooruit ligt in de binnenhaven te knarsen en piepen. Daal af in het interieur van deze oude baggermolen en zie hoe de bemanning vroeger werkte en leefde. De stoommachines in de machinetuin zijn dat weekend ook onder stoom. Neem een kijkje bij de grote stoomzaagmachine. Hele boomstammen worden tot planken gezaagd. Bezoekers kunnen deze planken kopen. Leuk voor een schutting of tuintafel. Voor de stoomhijskraan en de asfalteermachine worden de ketels ook onder druk gebracht.

Wist u dat van 1 liter water maar liefst bijna 1700 liter stoom gemaakt wordt! Pas als er heel veel druk op de ketel staat, kan de stoom langs een afsluiter ontsnappen en via de stoomleiding naar de stoommachine stromen. De stokers en machinisten zijn dit weekend dus druk in de weer. Vanzelfsprekend staan ook de machines in het museum onder stoom en staan de rondleider-vertellers klaar om u mee te nemen naar de beginjaren van de stoommachine .

Museumbus en Citytoursbus
Er is dit weekend weer van alles te beleven bij het Stoommachinemuseum Medemblik.

U kunt ons bereiken per boot, auto, fiets, of de gratis Museumbus of Citytoursbus, die vanuit het centrum geregeld hun ronde rijden langs de bezienswaardigheden in Medemblik.

Adres: Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik. Tel: 0227 544732; Horeca aanwezig.
Openingstijden: t/m 10 september: maandag t/m zondag 10.00 u. tot 17.00 u. elke dag onder stoom. Kijk voor info en evenementen: www.stoommachinemuseum.nl