Open Monumentendag over boeren, burgers en buitenlui

Open Monumentendag over boeren, burgers en buitenlui

Op zaterdag 9 september zetten maar liefst 47 monumenten en beeldbepalende panden in de gemeente Medemblik hun deuren open. Van 11 tot 17 uur is iedereen welkom in boerderijen, woningen en kerken. In het kader van het thema is onder meer het oude raadhuis van Wognum te bezoeken alsook een koolboet in Opperdoes, de melkfabriek Rosita in Twisk en de bierbrouwerij in Medemblik.

Vertellers
Op veel locaties worden extra activiteiten georganiseerd. Zo kan voor een klein bedrag de toren van de Protestantse kerk in Wognum worden beklommen. Tegenover de kerk staat de monumentale boerderij Welgelegen. Een unieke kans om deze rijke stolp, die dateert uit 1879, te bewonderen. Op de koegang staan diverse attributen die werden gebruikt bij de kaas- en boterbereiding.
Ook in de Dorpskerk van Opperdoes zijn oude gebruiksvoorwerpen die horen bij de veehouderij tentoongesteld met als contrast een replica van het zwaard van Grote Pier. In Twisk vertelt de bekende slager Piet Zee over zijn vak, in zijn slagerij richtte hij een klein museum in. Ook in Medemblik wordt volop verteld. Onder andere door voormalig postbode Jan Schermer. In het oude postkantoor aan het Bagijnhof verhaalt hij aan de hand van documenten en oude poststukken over de vroegere functie van het gebouw. Kinderen kunnen als een echte postbode een ansichtkaart van Medemblik afstempelen. In Stadsbrouwerij Radboud op het Gedempt Achterom geeft gastheer Raymond Groot uitleg over bierbrouwen en over deze nieuwe brouwerij.
In de Sint Werenfriduskerk in Wervershoof, waarvan de toren niet helemaal recht staat, vertelt een gids over de bijzonderheden, zoals orgel, preekstoel en kruiswegstaties.
Bent u wel eens in het Veldhuis bij Oostwoud geweest? Aan de meanderende sloot de Brander staat de fraaie boerderij van de familie Kroon. Een stolp met verhalen. Die worden dan ook verteld, onder meer in de woonkamer met de authentieke kamerwand en prachtige schouw.

Kunst
In een aantal kerken is een kunstexpositie ingericht. In de kerk van Sijbekarspel tekende Saskia Vriend-Boekschoten op een ‘fictieve’ afbeelding van Sijbekarspel van een paar meter lang diverse bekende boerderijen uit West Friesland. Dit geheel wordt gecombineerd met foto’s van oude boerderijen. In het Groene Kerkje van Lambertschaag is een foto-expositie van Rika Looij-Hilverts. In de monumentale kerk van Twisk worden schilderijen, iconen en foto’s van De Kunstkamer tentoongesteld. In Andijk zijn het hoedenmuseum Zet ‘m op en het Atelier De Mantel, met werk van de schilder Marius van Dokkum, geopend. Foto- en schilderijen van kunstschilder Gerrit Grooteman zijn te bezichtigen in het Raadhuis van Wervershoof.
Begin september wordt in de gemeente Medemblik huis-aan-huis de Open Monumentendagkrant bezorgd. Daarin staan alle 47 deelnemende panden en de activiteiten vermeld.

Open Monumentendag gemeente Medemblik, zaterdag 9 september van 11 tot 17 uur.
Entree gratis, iedereen is van harte welkom!