Operation Medemblik, hét Tweede Wereldoorlog evenement van het jaar

Operation Medemblik - foto: aangeleverd

Op 17 en 18 juni gaat Medemblik helemaal terug naar de tijd van 1940-1945. Op maar liefst twaalf verschillende locaties komen +/-400 re-enactors. Voorheen onder de naam Evenement ’40-’45, komt Operation Medemblik met een nieuwe opzet met meer actie en spanning dan ooit tevoren.

Op twaalf deelnemende locaties in Medemblik beelden meer dan 400 re-enactors de tijd van toen uit. Er wordt niet stilgezeten, op elke locatie gebeuren er veel acties met de re-enactors die Amerikaans, Engels/Canadees, Duits, verzet en burger uitbeelden. Denk aan aanvallen, verdedigingen, spionage, gijzelneming en troepentransport. Meer dan 100 WOII voer- en vaartuigen zullen verspreid te zien zijn op de locaties als het Stoomgemaal, Molen de Herder, Kasteel Radboud en nog veel meer.

Maar het grootste spektakel is de Beachlanding op strand de Vooroever. Hier gaan de geallieerden proberen de Duitsers van het strand te verdrijven. Op beide dagen zal om 13:00 deze grote aanval plaatsvinden.

Operation Medemblik – foto: aangeleverd

We gaan veteranen van Medemblik in het zonnetje zetten door ze een vip-tour aan te bieden. Gemeente Medemblik heeft besloten om de Veteranendag 2017 plaats te laten vinden op de zaterdag 17 juni van het evenement. Burgemeester Frank Streng doet een bloemlegging op het monument bij de Breedstraat om 11.00, en reikt om 12.00 op het nieuwe strandpaviljoen de Zoete Zee aan een aantal veteranen Nobelprijs speldjes uit.

De Red Ball Express was een Geallieerde militaire logistieke operatie in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens Operation Medemblik zal de Red Ball Express weer ingeschakeld worden om u als bezoeker over het evenement te transporteren. De Red Ball Express rijdt tijdens het evenement een vaste route met ongeveer tien voertuigen.

Operation Medemblik – foto: aangeleverd

Met de bezoekerskaart kunt u onder andere de hele dag in- en uitstappen op de Red Ball Express. Zo komt u makkelijk van punt tot punt. De bezoekerskaart biedt ook toegang tot alle locaties en sanitaire voorzieningen. De bezoekerskaart kost €10,- en kan alleen gekocht worden bij het betaalpunt van de kaarten bij de centrale parkeerplaats. Om de stad te ontlasten van fietsen en auto’s is er een gratis parkeerveld vlakbij het Gemaal Lely.

Kijk voor meer informatie over parkeren, de bezoekerskaart, de plattegrond en de locaties op www.operationmedemblik.nl. We zijn ook te vinden op Facebook! Like www.facebook.com/operationmedemblik en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

We hopen jullie op 17 en 18 juni in Medemblik te zien om met alle deelnemers en onze vrijwilligers een mooi evenement te beleven.