Ouderen en de veiligheid van elektrische fietsen

Fietsen
Fietsen

Ouderen en de veiligheid van elektrische fietsen

De afgelopen jaren is er een sterke toename in het aan elektrische fietsen welke deelnemen aan het verkeer. Ouderen welke geen lange stukken meer kunnen fietsen, kunnen met een elektrische fiets weer lange afstanden fietsen. Dit maakt ouderen een stuk mobieler. Met de toename van het aantal elektrische fietsen, is ook het aantal ongelukken met E-bikes toegenomen. Vooral opvallend is dat hier vaak ouderen bij betrokken zijn. In dit artikel lees je handige tips om de veiligheid van ouderen op de elektrische fiets te verbeteren.

Hier moet je op letten bij de aankoop

Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten, als je een elektrische fiets voor een ouder persoon koopt. De belangrijkste eis voor veel ouderen is een lage instap. Ook als iemand nog goed te been is, kan het verstandig zijn een lage instap te nemen. Mocht in de toekomst dan toch een lage instap nodig zijn, dan hoef je niet meteen een nieuwe fiets te kopen. Een lage instap, maakt het opstappen veel makkelijker en verkleint ook de kans op ongelukken tijdens het opstappen.

Simpele trapondersteuning

Een elektrische fiets neem je natuurlijk voor de trapondersteuning. Per fiets verschilt het hoe je de trapondersteuning in kunt stellen. Soms is er maar één stand, heeft de fiets knoppen of kun je de stand kiezen via een app op een telefoon. Deze laatste optie is voor veel ouderen lastig, omdat lang niet alle ouderen een smartphone kunnen bedienen. De knoppen op de fiets zijn dus de beste optie. Neem je een fiets met slecht één stand, dan heb je minder voordelen van de trapondersteuning wanneer je bijv. tegen de wind in fietst.

Opnieuw leren fietsen

Een elektrische fiets voelt heel anders aan dan bijvoorbeeld een normale heren- of damesfiets. Daarom hebben veel ouderen tijd nodig om aan de nieuwe fiets te wennen. In sommige plaatsen worden ook lessen gegeven aan ouderen, waarin je om leert gaan met de elektrische fiets. Het is ook verstandig voor ouderen om de eerste periode, waarin ze nog leren met de fiets om te gaan, niet alleen te fietsen.

Let op met inhalen

Met een elektrische fiets moeten ouderen plotseling veel vaker mensen inhalen, terwijl ze gewend zijn om zelf te worden ingehaald. Voor het inhalen is het altijd belangrijk om achter je te kijken, waardoor het kan zijn dat je iets te ver naar links of rechts gaat, en daardoor in de berm of tegen andere fietsen aan komt.

Draag een helm

Doordat je met een elektrische fiets sneller gaat dan met een normale fiets, val je ook harder. Door het dragen van een helm, verklein je de kans op zwaar hoofdletsel aanzienlijk. Fietsen vallen namelijk vaak op hun hoofd, omdat ze met hun handen het stuur vast hebben.

Fiets veilige routes

Voor ouderen is het verstandig om rustige routes te volgen. Kies hierbij een route die niet over drukke wegen komt, en waar je voornamelijk over fietspaden fietst. Voor veel ouderen is een grote stad ook te druk, omdat ze teveel indrukken krijgen. Kijk eens bij de ANWB voor leuke fietsroutes!

Berg je sleutel veilig op

Een elektrische fiets is een dure aankoop. Je wilt hier natuurlijk zuinig op zijn. Je wilt hem niet kwijt raken en natuurlijk ook niet dat de sleutel gestolen wordt. Een ideale oplossing hiervoor is een handige sleutelkastje. Hierin kun je veilig al jouw sleutels opbergen.

Rij voorzichtig door de bochten

Door de trapondersteuning komen ouderen veel makkelijker ten val in bochten. Daarom is het belangrijk om in bochten altijd de benen stil te houden. Trap je wel door een bocht, dan geef de trapondersteuning echte snelheid waardoor je sneller valt.

Kijk voor meer informatie op helmonline.nl