Robert Takken: “Ik word verwend met mooie momenten”

Jiujitsu: als dertienjarige vond Robert Takken het een stoere sport. Een manier voor zichzelf om weerbaarder te worden. Het startpunt van een bijzondere levensreis. Want Robert geeft nu al jaren vanuit de verdedigingskunst maatschappelijke en persoonlijke waarden mee aan jeugd en volwassenen. 

“Het onbekende opzoeken en er sterker uitkomen” 

“Ik was een stil en verlegen kereltje”, omschrijft Robert zichzelf als jonge puber. Dat raakte er al snel vanaf, toen hij op de mat stapte. Zijn zelfvertrouwen groeide, hij had doorzettingsvermogen en een zeker talent. Hij beoefende ook judo: “Mooi, met de worpen en de houdgrepen.” En karate: “Die dynamiek van armen en benen.” En aikido: “Om de subtiele bewegingen.” Maar jiujitsu was favoriet, juist omdat dit een combinatie is van de bovenstaande sporten die hieruit voortgekomen zijn: “Veel mensen hebben niet in de gaten hoe mooi het is.” Robert bracht het ver: hij werd meerdere keren Nederlands Kampioen en kwam uit op Europees niveau. “Er waren sporters met meer talent, maar ik had de energie om het me nóg meer eigen te maken.” Dit leverde hem de zesde dan jiujitsu op: een eregraad, die je krijgt toegewezen, anders dan de ‘banden’ die je door middel van examens haalt. Al deed Robert dit ook met een zeker gemak voor de andere drie verdedigingskunsten: derde dan karate, bruine band judo en bruine band aikido… 

Persoonlijke aandacht 

Robert zag collega’s die een eigen sportschool begonnen. “Maar ik wilde het anders doen. Want als je een groep met veertig kinderen hebt, kan ook ik ze moeiteloos een leuk uurtje lesgeven. Maar dan leren ze eigenlijk maar weinig.” Budoschool Shi-Sen-Do in Opperdoes bestaat inmiddels 32 jaar en is gestoeld op het scholingsprincipe: “Ik wil graag mensen verbinden en zich helpen ontwikkelen. Dit betekent dat ik mijn sporters op een goed moment vraag of ze zélf les willen geven. Dit doen ze met z’n drieën aan een kleine groep, maximaal veertien kinderen. De opleiding komt vanuit de budoschool.” Dit niet-commerciële, maar idealistische idee is op Japanse leest geschoeid. “Jonge leerlingen krijgen op hoog niveau les, oudere leerlingen blijven betrokken en voelen zich verbonden en de budoschool zorgt er op deze manier voor dat er veel persoonlijke aandacht kan worden gegeven aan álle sporters.” Leuk wapenfeit: het heeft Shi-Sen- Do al meer dan honderd Nederlands kampioenen opgeleverd. 

Weerbaarheid 

Toch is dit laatste niet eens waar het Robert in de eerste plaats om gaat. “We helpen kinderen om weerbaarder te worden. We signaleren het als kinderen pestgedrag vertonen, ADHD hebben of gepest worden. Wij kunnen door middel van de sport goed corrigeren op gedrag én zelfvertrouwen meegeven.” Deze ‘morele codes van de budo’ kunnen
je echt verder helpen in het leven, aldus Robert. Oók in je werk. “Als je voor het eerst een judorol gaat maken, dan is dat best spannend. Maar als je het oefent en het gaat ineens feilloos en zonder pijn, dát is heel gaaf. Dit is het eerste stukje zelfvertrouwen dat ontstaat. Het onbekende opzoeken en er sterker uitkomen. Dit geldt niet alleen voor de sport, maar ook voor het bedrijfsleven, bijvoorbeeld als je het moeilijk vindt om een presentatie te houden.” 

Belofte aan Miranda 

Een bijzonder verhaal is de relatie die Robert had met Miranda Meendering- Braaksma, de naamgeefster van MirandaMania. Op 14 maart wordt deze spinningmarathon voor de tiende keer gehouden in MC De Muiter in Medemblik. “Ik heb Miranda les gegeven in jiujitsu en ik was haar begeleider toen zij Nederlands kampioen werd. Op haar sterfbed zei ze, dat ze het zo jammer vond dat ze nooit meer haar kinderen zou kunnen zien sporten. Haar dochter Beaudine, inmiddels 22 jaar, zat bij mij op les. Ik beloofde haar dit op de een of andere manier toch waar te maken.” 
Vele jaren later haalde Robert de European Cup voor een periode van vier jaar naar Wognum. Dit jaar wordt deze happening voor de derde keer op 4 april gehouden, waarbij er ook altijd een deel van de opbrengst wordt geschonken aan MirandaMania, die het weer schenkt aan andere goede doelen. “Iedereen die weleens een vechtsportwedstrijd op televisie kijkt, ziet een kale hal met twee sporters op de mat. Bij de European Cup
doen we dit anders. Met live muziek, waarbij de muzikanten inspelen op wat er gebeurt, er is een lichtshow, een beamer en er loopt een spreker rond die interviews doet, er zijn korte shows in de pauze… Kortom, een fantastisch evenement.” Met hetzelfde idee zocht Robert oude trainingsbeelden op van Miranda. Deze werden op groot scherm vertoond tijdens een evenement op SG De Dijk, waarbij Beaudine de serie bewegingen synchroon meedraaide met haar moeder. “Die belofte heb ik ingelost.” Toen Beaudine later Nederlands kampioen werd, en dus haar moeder opvolgde, stuurde ze een bericht de wereld in: ‘Mama, deze titel is voor jou.’ Robert wordt nog emotioneel als hij hieraan denkt: “Ik word verwend met mooie momenten.” 

Gezond alternatief 

De maatschappelijke betrokkenheid gaat nog verder. Met de Budo On Tour programma bijvoorbeeld, naar IJslands model. Enkele decennia geleden was er een groot drank- en drugsprobleem onder jongeren. Ze verveelden zich te pletter en zorgden voor veel overlast. De overheid heeft toen een grootscheeps programma opgezet om jongeren sport en beweging te bieden buiten schooltijd om ze zo een goed en gezond alternatief te bieden. Dit was dermate succesvol dat IJsland, zelf geen echt voetballand, zelfs met een elftal deelnam aan het WK Voetbal. “Dit idee is nu opgepakt door de wethouders van Volendam- Edam én Medemblik. Het hierheen halen van de European Cup is daar een voorbeeld van en nu zijn we bezig met het ontwikkelen van een scholenprogramma. Om kinderen die prikkel en zelfvertrouwen mee te geven en ze weerbaarder te maken.” 

Gelijke kansen 

Eén van Roberts doelen is ook om gelijke kansen te creëren voor iedereen. Op zijn werk in Den Haag bij PostNL bijvoorbeeld, waar aan de top 43% vrouw is, ten opzichte van de landelijke 16%. En bij zijn sportschool. “Mensen denken dat de verdedigingskunst meer iets voor mannen is. Maar meer dan de helft van mijn leerlingen en de vrijwilligers is vrouw.” Ook is het plan om in 2020 nog te starten met yoga body & mind trainingen, voor mensen die houden van rustige bewegingen. ,,Mijn echtgenote Judith gaat dit doen voor een perfect evenwicht tussen yin en yang. Een uitgebalanceerde combinatie tussen de dynamische zelfverdedigingskunst en meditatieve bewegingen. Ook hier blijft vertrouwen een belangrijke waarde. Je kunt iets dat je moeilijk of spannend vindt uit de weg gaan of juist de uitdaging aangaan en het beste uit jezelf halen. Dat geef ik mensen, kinderen en volwassenen, vanuit mijn professie en ervaring graag mee.”