Start stoomseizoen tijdens voorjaarsvakantie vol activiteiten

YouMedemblik - Stoommachinemuseum
Stoommachinemuseum

Zaterdag 16 februari start het nieuwe stoomseizoen in het Stoommachinemuseum. We beginnen gelijk goed en zijn de gehele Voorjaarsvakantie (16 dagen!) onder stoom. De afgelopen wintermaanden is er onderhoud gepleegd, de ketel geïnspecteerd, de machines gepoetst en dwaalde de geest van James Watt in januari door het museum.

We vieren dit jaar het 150-jarig bestaan van stoomgemaal ‘Vier Noorder Koggen’. Ook memoreren we dat James Watt 250 jaar geleden patent kreeg op zijn condensor. Hij verbond die aan de stoommachine, waardoor deze drie keer zuiniger en efficiënter werd. In dit jubileumjaar staan vele evenementen op de planning met als hoogtepunt het Jubileumweekend in juni.

Onder stoom

Van zaterdag 16 februari tot en met zondag 3 maart is het museum elke dag open én onder stoom. Het vuur in de Lancashire ketel wordt opgestookt om de stoommachines te laten draaien. Wie durft, mag de stoker helpen het vuur brandend te houden. Je kunt ook een speurtocht in het museum doen, stoom maken met miniatuurstoommachines en je laten verrassen bij de ‘blikjesproef’.

Tijdens de voorjaarsvakantie zijn er op diverse dagen extra kinderactiviteiten. Volwassenen zijn natuurlijk ook welkom om aan te schuiven.

extra kinderactiviteiten

Woensdag 20 februari:
Gerda Derksen laat zien hoe je met de Japanse papiervouwkunst leuke ‘Origamifiguurtjes’ vouwt. Daarna mag je zelf aan de slag.
Woensdag 20 en zaterdag 23 februari:
Houtdraaier Herman Licht komt naar het museum. Hij geeft demonstraties houtdraaien. Je mag proberen de houten tollen in de tollenbak te laten draaien.
Woensdag 20 en woensdag 27 februari:
Breien en haken met de dames van het brei- en haakcafé uit Hippolytushoef. Ze helpen je graag met het haken of breien van een armbandje, of iets anders.
Donderdag 21 en vrijdag 22 februari:
Houtbewerker Jan Huisman maakt prachtige beelden en laat zijn kunsten op de draaibank zien. Kinderen mogen spelen met het houten knikkerspel en andere spellen.
Vrijdag 22 en woensdag 27 februari:
Schilderen met acrylverf. Mevrouw Fely Smit, een bekende amateurschilder van vrolijke schilderijen, heeft leuke paneeltjes klaar liggen die je mag beschilderen.
Zaterdag 23 en zondag 24 februari:
Touwslager Theo Janssens komt naar het museum. Hij laat zien hoe je een springtouw kunt slaan.

Nederlands Stoommachinemuseum Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik
Telefoonnummer: 0227 544732, website: www.stoommachinemuseum.nl

Openingstijden Voorjaarsvakantie: maandag t/m zondag van 10 uur tot 17 uur.

Toegangsprijzen:
Jongeren (4-18 jaar) € 5,00, Volwassenen € 8,00, Museumjaarkaarthouders Gratis