Sterrenwacht Orion Streekbos

Op woensdag 13 september 2017 geeft professor Kaper in Volkssterrenwacht Orion de lezing: zware sterren: de kosmische fabrieken in het heelal.
Korte samenvatting:
Sterren worden geboren uit grote wolken gas en stof. Het gas trekt door de zwaartekracht samen tot een bol die van binnen zo heet wordt dat waterstof kan fuseren tot helium. Dit levert zo veel energie dat de ster miljoenen jaren kan stralen. Als de waterstof op raakt, kan de helium fuseren tot koolstof, etcetera. Sterren zijn de kosmische fabrieken van chemische elementen; wij zijn van sterrenstof gemaakt.
Prof. Lex Kaper gaat in op de levenscyclus van zware sterren. Deze sterren zijn veel lichtkrachtiger dan de Zon en zijn tot op grote afstanden waarneembaar.
Ze eindigen hun relatief “korte” leven in een geweldige supernova explosie, waarna een neutronenster of zwart gat achterblijft. Recente waarnemingen met de grootste telescoop ter wereld, de Very Large Telescope in Chili, uitgerust met de deels in Amsterdam gebouwde X-shooter spectrograaf, verschaffen informatie over zware sterren in ons Melkwegstelsel en daarbuiten, zelfs tot aan de rand van het zichtbare heelal. Dat laatste dankzij de zogenaamde gammaflitsen, waarbij we getuige zijn van de enorme explosie, die plaatsvindt als een zware ster ineenstort tot een zwart gat. De eerste sterren in het heelal waren waarschijnlijk hele zware sterren; die sterren en de daarop volgende generaties zorgden voor de productie van chemische elementen zwaarder dan waterstof en helium zoals koolstof, stikstof, zuurstof en ijzer: het materiaal, waar wij uit bestaan.
Prof. Lex Kaper is hoogleraar sterrenkunde. Hij is in 1993 gepromoveerd (cum laude) aan de UvA en was van 1994 – 1998 werkzaam op het hoofdkwartier van de European Southern Observatory. Sinds 1998 is hij weer werkzaam aan het Anton Pannekoek Instituut in Amsterdam. In 2005 is hij benoemd als bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit. Zijn onderzoeksgebied betreft de vorming, evolutie en dood van zware sterren.
Verder is hij betrokken bij de bouw van instrumenten voor de ESO Very Large Telescope (UVES, X-shooter) en de in aanbouw zijnde Extremely Large Telescope (MOSAIC).

Lokatie van de lezing: Veilingweg 21B in Bovenkaspel.
Aanvang van deze lezing: 20.00 uur ( de zaal is open vanaf 19.30 uur).
Van te voren aanmelden via pr@volkssterrenwachtorion.nl of telefonisch via 06-48850445 .
Toegangsprijs voor leden € 3,- p.p. en niet leden € 6,–.p.p ( dit is incl. een kopje koffie in de pauze).