Stoommachinemodellen Evenement

Foto: aangeleverd

Het Stoommachinemuseum Medemblik, gevestigd in het oude stoomgemaal “De Vier Noorder Koggen”, organiseert op 23 en 24 september weer een stoommodellen evenement. Miniatuur stoommachines uit het hele land zijn dit weekend bij het museum te bewonderen. Van varende tot rijdende modellen, zoals radiografisch bestuurde stoombootjes, stoomsloepen, stoomtractors, locomotieven en stationaire modellen. In het museumdepot staat een grote ovale spoortafel opgesteld, waarop vele smalspoortreintjes puffend hun rondjes rijden. Je kijkt je ogen uit, je waant je bijna een echte spoormachinist. Bij goed weer wordt buiten een 5 inch baan uitgelegd voor de grotere locs.

Foto: aangeleverd

Collectie museum: Het Stoommachinemuseum heeft 119 zeer verschillende stoommachinemodellen in huis. Een aantal modellen wordt dit weekend in de spotlights gezet. Er zitten unieke pronkstukken bij, zoals de Jonel stoomtractor en de Cochram stoomketel. Beide modellen zijn verkregen uit de nalatenschap van modelbouwer Hergt.

Kermissen: Aan de Jonel stoomtractor was oorspronkelijk een generator verbonden, die zorgde voor stroom bij kermissen. De Cochram stoomketel werd vaak gebruikt bij heistellingen. Geschat wordt dat er zo’n 5000 uur werk in elk model gestoken is. Alles klopt tot in de puntjes, alles werkt, het zijn echte juweeltjes.

Speciale aandacht ook voor het schaalmodel van een tweecylinder compound balansmachine, die bijna honderd jaar geleden gebouwd werd door Barend Theil, de betovergrootvader van Bob Bakels. De heer Bakels kwam onlangs in het museum op bezoek met echtgenote, kinderen kleinzoons om het model te bewonderen. Wybe Horstman, museumvrijwilliger, had veel moeite gedaan om de machine voor het eerst sinds 1924 weer draaiend te krijgen. Natuurlijk is dit staaltje van vernuft en nog veel meer dit weekend in het museum te zien.

Cruquius: Het gemaal in de Haarlemmermeer heeft ook een aantal bijzondere modellen uit nalatenschap verkregen. Enkele van deze prachtige modellen worden bij het Stoommachinemuseum getoond.

Stoomgemaal: Natuurlijk staan ook de stoommachines in het oude stoomgemaal uit 1869 onder stoom. In het Ketelhuis is de stoker druk in de weer om de grote Lancashire ketel van hout te voorzien. Wie durft, mag hem een handje helpen. In de binnenhaven van het museum ligt de kolengestookte emmerbaggermolen de Vooruit weer gereed om aan volgende baggerklus te beginnen. Het geknars en gepiep is al van ver te horen. Laat je verrassen in het binnenste van de baggermolen. Ontdek hoe de bemanning vroeger leefde en werkte.

Liefhebbers van stoom, treintjes, bootjes en nog veel meer komen dit weekend aan hun trekken. Bezoek op 23 en 24 september dit stoommodellen spektakel bij het Stoommachinemuseum!

Adres: Oosterdijk 4, 1671 HJ, Medemblik. Tel: 0227 544732 Openingstijden: Dinsdag t/m zondag 10.00 u. tot 17.00 u. info: www.stoommachinemuseum.nl