(Stoom)pluim van 10 000e bezoeker Stoommachinemuseum

Op de foto van links naar rechts: Harry de Bles (directeur), Nico van den Top (10.000e bezoeker) en Aafke Olbers (vrijwilligster) - foto: aangeleverd

“Jammer dat mijn vrouw er niet bij is!” Dat was de eerste reactie van Nico van den Top uit Ede nadat hij zich realiseert dat hij vandaag een bijzondere bezoeker van het Nederlands Stoommachinemuseum is. Vroeg in de ochtend was hij van huis gegaan voor een dagje ‘onder stoom’ in Medemblik. Hier werd hij rond half elf verwelkomd door directeur Harry de Bles. Nog enigszins verbouwereerd door de aandacht en met het witte ‘stoomboeket’ voor de 10 000e bezoeker in de hand vervolgt hij: “Zij heeft niets met techniek en ik heb na mijn prepensioen genoeg tijd om plekken te bezoeken waar techniek op een bijzondere manier in de schijnwerpers gezet wordt. Het Stoommachinemuseum stond op mijn bucketlijst!”.

De medewerkers van het Stoommachinemuseum zijn blij met het bereiken van deze ‘mijlpaal’, die vorig jaar pas weken later in het seizoen bereikt werd. Er wordt dan ook van alles gedaan om de naamsbekendheid van het museum te vergroten en meer bezoekers tot een bezoek aan het museum te bewegen. En met succes. Maar liefst 600 bezoekers vergaapten zich tijdens het afgelopen Meccanoweekend aan o.a. unieke stoommodellen en andere constructies die door leden van het Meccanogilde gebouwd waren. Dankzij deze en andere najaarsevenementen hoopt het museum de voorsprong van ruim 1500 bezoekers op vorig jaar vast te houden. Billboards, folders en promotie op sociale media en tijdens evenementen als de Westfriese Waterweek in Medemblik zijn de middelen die daarvoor ingezet worden. Meer bezoekers zijn nodig om meer inkomsten te genereren waarmee de vaste presentatie verbeterd kan worden. “De schoorsteen moet roken” is een gezegd dat ook letterlijk van toepassing is op het Stoommachinemuseum.

Nico van den Top (57) geeft het museum een dikke pluim voor de verzameling die in het monumentale stoomgemaal bezichtigd kan worden en glimt als hij De Bles hoort spreken over de ambities van het museum. Van den Top begon zijn loopbaan in het onderwijs, maar slaagde er zonder vooropleiding in een succesvol universeel garagebedrijf op te zetten. “Als je een doel hebt en er voor gaat, is alles mogelijk”.

Na de koffie maakt de 10 000e bezoeker zich op voor een rondleiding door het museum. Maar niet nadat De Bles hem uitnodigt als gast bij het Stoomsloepenweekend (26 en 27 augustus) of het Stoommodellenweekend (23 en 24 september). “En neem dan je vrouw mee, want het museum is leuk voor mannen én vrouwen, voor jongens én meisjes…en vergeet je bloemen straks niet mee te nemen!”.