Tweede Kamer geeft Wognum haar bibliotheek terug

Opening Wognum - Foto: Olivier Middendorp

Wognum heeft haar bibliotheek teruggekregen als gevolg van de motie die Lodewijk Asscher in 2017 indiende voor het behoud van bibliotheken in kleine kernen. De bibliotheek is onder grote belangstelling geopend door minister Ingrid van Engelshoven, in het bijzijn van Kamerlid Lodewijk Asscher.

Het ministerie van OCW maakt 3 miljoen euro vrij om het netwerk van openbare bibliotheken met name in kleine gemeenten te versterken. In totaal krijgen twaalf bibliotheken in het hele land steun (in elke provincie één), met de opening van de nieuwe bibliotheek in Wognum als primeur.

Motie Asscher: Sluiting schaadt sociale samenhang en kansen van kinderen

In zijn motie sprak Asscher zijn zorgen uit over bibliotheeksluitingen in kleine kernen. De verdwijning van deze voorziening schaadt de sociale samenhang en de kansen van kinderen in die gemeenten: “alle kinderen moeten de kans moeten krijgen om in bibliotheken boeken te lezen, te leren over het nieuws en te luisteren naar muziek; overwegende dat bibliotheken een geweldige plek zijn om je te laten inspireren door al het mooie dat cultuur te bieden heeft.”
(bron: Tweede Kamer der Staten-Generaal, MOTIE VAN HET LID ASSCHER C.S., d.d. 13 nov. 2017)

Stichting Westfriese Bibliotheken vroeg samen met de gemeente Medemblik de aandacht van de regering voor het dorp Wognum, dat haar jeugdbibliotheek met servicepunt dreigde te verliezen. Terwijl de aanvraag liep was sluiting van de bestaande voorziening onvermijdelijk. Dat maakte veel los bij de inwoners zonder zekere oplossing die tegemoet zou komen aan het maatschappelijk belang.

Maatschappelijke bibliotheek

Toen het ministerie steun toezegde aan Wognum vonden alle betrokkenen het belangrijk om zo snel mogelijk weer een bibliotheek te openen: tijdens Kinderboekenweek, zodat de jeugd in het dorp dit jaarlijkse feest niet hoeft te missen. Dat gaf de Stichting Westfriese Bibliotheken welgeteld tien weken om in een leeg pand een volledig uitgeruste maatschappelijke bibliotheek in te richten. Een bijna onmogelijke opdracht, die geslaagd is dankzij overtuiging en vertrouwen van de bibliotheek, het ministerie, de gemeente en de inwoners. Naast deze prestatie is Wognum waarschijnlijk een van de kleinste bibliotheken waarin zoveel maatschappelijke functies ondergebracht zijn (ca. 260 vierkante meter): naast collectie voor alle leeftijden vind je er een leestafel, een huiskamer, een kinderspeelhoek, werkplekken voor ZZP’ers, huiswerkplekken en een DigiLAB. De bibliotheek is vijf dagen per week open en in overleg met inwoners wordt de dienstverlening verder aangepast op de behoeften.