Vogelgriep bij Kinderboerderij in Medemblik

Bij Kinderboerderij Langoortje in Medemblik is vogelgriep geconstateerd. De afdeling Dierziekte van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft dat vanmorgen bevestigd. Afgelopen week werd de NVWA ingeroepen omdat onder het meerdere soorten pluimvee (waaronder een pauw en een paar kippen) kenmerken van griep heerste. De dode dieren zijn inmiddels dinsdag opgehaald door de NVWA. Na onderzoek bleek vanmorgen dat het om vogelgroep type H5N8 gaat.

Op vrijdag 27 januari werd rond 16 uur begonnen met het afvoeren van het besmette pluimvee. Het gaat daarbij om vijftien kippen, drie pauwen, zes ganzen, negen loopeenden, zes kwakkertjes, 4 musketeenden en een volière. Vervolgens worden de dierenverblijven ontsmet. Dit betekent dat andere dieren van de kinderboerderij moeten worden verplaatst naar een alternatieve locatie. Dit is nodig omdat de dierenverblijven gedurende twee weken niet meer mogen worden bewoond. Voor de cavia’s en konijnen is een tijdelijke onderkomen gevonden bij ‘Sabine’s Cavia Opvang’ elders in Medemblik. De overige dieren kunnen elders op het terrein van de kinderboerderij worden ondergebracht.

Gesloten
De kinderboerderij blijft zeker twee weken gesloten. Gelet op de beperkte omvang van het aantal besmette dieren zijn door de Voedsel en Warenautoriteit geen nadere maatregelen genomen. Vogelgriep van deze variant is niet besmettelijk van dier op mens. Mensen die de kinderboerderij bezocht hebben lopen daarom geen risico om ziek te worden.

Een dode vogel melden?
Dat kan via het alarmnummer van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier: 0800-1430. Of via KCC (0229) 85 60 00.

Meer informatie
Meer informatie over vogelgriep vindt u op de website van GGD Hollands Noorden, www.ggdhn.nl

Of kijk bij de veelgestelde vragen.

Bron: gemeente Medemblik