West-Friesland kiest zijn toppers in de sport

Irene en Simon Schouten pakken titel topsporters West-Friesland

Een bijzonder spektakel gistermiddag op het Westfries Sportgala: zus en broer Irene en Simon Schouten uit Andijk zijn sportvrouw en sportman 2016 van West-Friesland. Irene pakte daarmee voor de derde achtereenvolgende keer deze titel. Evenals Geert Schipper, die voor de derde keer de titel verdiende bij aangepast sporten. De andere toppers waren aanstormend talent Janno Botman, coach Antoine Gooyers, en, evenals vorig jaar: sportploeg DSV Dance Impression. De Kop-op prijs was voor Mike Vlaar en de prijs van verdienste ging naar Piet en Karin Schipper. De oeuvreprijs was voor Vera Koedoder.

Speciale gast was deze keer Tess Wester, de keepster van het zo succesvolle Nederlands handbalteam, dat twee weken zilver behaalde op het wereldkampioenschap en op de Olympiasche Spelen in Rio verraste met een vierde plaats. Tientallen handbalstertjes uit de regio waren speciaal voor haar naar het sportfeest gekomen. Met treffende doelworpen door de zaal van de schouwburg, met fotoshoots en handtekeningen had Tess alle aandacht voor hen.
De prestaties van de sporters in het afgelopen jaar logen er niet om: een enorme oogst aan prijzen en medailles, in binnen- en buitenland, op EK ’s, WK ’s en vele andere grote evenementen. Een jaar lang heeft de jury voor dit sportgala de gangen van de vele West-Friese sporters in binnen- en buitenland wekelijks, zo niet dagelijks op de voet gevolgd.
Maar ook was er oog voor de mensen rondom de sport. Diverse prijzen werden daarvoor uitgereikt. De prijs van verdienste ging naar Piet en Karin Schipper uit Medemblik en de Kop-op prijs naar Mike Vlaar uit Obdam. Een staande ovatie was er voor Vera Koedoder, die op grond van haar enorme lijst van prestaties, de oeuvreprijs in ontvangst mocht nemen.
Het sportgala werd verrassend geopend met een flitsend optreden van de jongens en meiden van Minh Zone. Opnieuw werden de sportverkiezingen gepresenteerd door Chris Wobbe en Lobke Berkhout, in voorgaande jaren als wereld topzeilster ook sportvrouw van West-Friesland.
De genomineerden werden letterlijk in de bloemetjes gezet door de gastvrouwen Marjolein en Eveline Mol. Jan Vriend was de samensteller van de uitgebreide beamerpresentatie met een schat aan beelden en sportnieuwtjes gedurende het gehele gala. De algehele leiding was in handen van programmaleider Gerard Berkhout.
Het evenement werd financieel mogelijk gemaakt dankzij subsidies van de West-Friese gemeenten en bijdragen van hoofdsponsor Rabobank en tal van bedrijven uit de regio West-Friesland.

De winnaars en de juryrapporten:

De winnaars:
Sportvrouw: Irene Schouten
Sportman: Simon Schouten
Aangepast sporten: Geert Schipper
Talenten: Janno Botman
Sportcoach: Antoine Gooyers
Sportploeg: DSV Dance Impression
Kop op prijs: Mike Vlaar
Prijs van verdienste: Piet & Karin Schipper
Oeuvreprijs: Vera Koedooder

“Sportvrouw 2016” Irene Schouten – schaatsen
Ook in 2016 deed de frêle Andijkse weer van zich spreken. Zij werd Nederlands kampioen bij de NK Mass-start, maar ook Nederlands kampioen marathon op kunstijs. Maar de grootste successen kwamen die eerste maanden van 2016 uit het buitenland. 3e op het WK langebaan 5000 meter in Kolomna, 3e op de Wereldbeker 3000 meter in Stavanger en 2e op de WK Mass start in Heerenveen na een val in maart. Daarnaast behaalde Irene overwinningen op de KPN marathon, werd 1e op het natuurijs in Haaksbergen en winnaar van de KNSB cup. Ook bij het inline skaten deed zij van zich spreken met een 1e plaats op het EK inline skaten team-reayly, een 2e op de NK marathon inline en een 3e op de puntenkoers. In november 2016 won zij nog de marathon op kunstijs om de KPN cup in Heerenveen. Onder zeer moeilijke omstandigheden behaalde Irene deze laatste overwinning. Terecht is deze topsportster weer de Westfriese sportvrouw.

Erelijst Irene Schouten sportjaar 2016
Nederlands Kampioen Mass-start
Nederlands kampioen marathon op kunstijs
1e marathon natuurijs Haaksbergen
3e WK langebaan 5 km in Kolomna
3e Wereldbeker 3 km in Stavangger
2e WK mass-start in Heerenveen
Winnaar KNSB-cup 2016 Heerenveen
1e marathon kunstijs KPN-cup in Heerenveen in november
1e EK inline – skaten team reayly
2e NK marathon inline
3e op de puntenkoers

“Sportman 2016” Simon Schouten – schaatsen
Simon Schouten is al jaren een gevestigde naam in het marathon-peloton. De Andijker wordt vooral gevreesd door zijn collega’s zodra zij het natuurijs opstappen. Afgelopen kalenderjaar liet de rijder van de Royal A-ware formatie nog maar eens zien dat dit niet ten onrechte is. De 25-jarige Schouten eindigde tijdens de wedstrijden op de Weissensee nooit buiten de top-5 en op het Zweedse Runnmeer deed hij nog eens meer van zich spreken met een derde plek tijdens de derde Grand Prix en een zege in de Grand Prix finale over 151 kilometer. Meer en meer laat Schouten echter zien dat hij ook op kunstijs weet hoe je als eerste over de streep komt. Waren het begin dit jaar nog podiumplekken die hij verdiende in de strijd om de KPN Marathon Cup, in Hoorn en Enschede was hij eind november en begin december voor iedereen te sterk. Al met al een jaar om door een ringetje te halen en dus een terechte winnaar van deze sportprijs.

Erelijst Simon Schouten sportjaar 2016
3e Grandprix op het Zweedse Runnmeer
1e in de Grand Prix finale over 151 km.
1e Marathon – cup Hoorn
1e Marathon – cup Enschede

“Aangepaste-sporter 2016” Geert Schipper – triatlon
Het was een topjaar voor deze gedreven atleet in 2016. Het vele trainen bracht hem schitterende successen met name op de Paralympics in Rio de Janeiro. In een geweldige race werd hij daar 2e op de triatlon en bekroonde daarmee een sterk seizoen. Hij werd 3x 1e op het EK duathlon in Kalkar (Germ), 1e op het EK triatlon en op het NK in Zwolle en 1e op de weg bij het NK Bladel op het onderdeel handbiken.
Daarmee waren de successen nog niet ten einde want er waren zilveren en bronzen medailles in Spanje, Frankrijk en Portugal.
Naast het vele trainen heeft Geert in zijn spaarzame vrije tijd ook nog een andere uitdaging gevonden namelijk het rolstoelhandbal dat hij bij Westfriesland SEW beoefent.
In de komende jaren kan Geert Schipper een ware ambassadeur voor de Aangepaste sporters worden. Zijn titel was voor de jury geen moeilijke opgave.

Erelijst Geert Schipper sportjaar 2016
2e O.S. Rio de Janeiro – triatlon
Driemaal 1e op het E.K-duathlon in Kalkar
1e E.K. – triatlon
1e N.K. Zwolle – triatlon
1e N.K. – Bladel – handbiken
Zilveren, bronzen medailles in Spanje, Frankrijk en Portugal

“Sporttalent 2016” Janno Botman – schaatsen
De 16-jarige schaatser en inline-skater Janno Botman uit Andijk laat als eerste jaars B-junior direct van zich spreken. Tijdens de Nederlandse Kampioen-schappen inline-skaten juni wordt Janno tweede op de 1000 meter. Op de 300 en 500 meter én op het onderdeel one-lap pakt Janno het goud!
Bij de Europese Kampioenschappen geeft Janno met drie tweede plekken zijn visitekaartje af. Met drie andere kanjers wordt de Europese titel bij de relay gewonnen.
De kroon op het werk is de Europese titel op het nieuwe onderdeel one-lap. Met een verschil van zeven-duizendste blijft hij een Italiaan voor.
Tenslotte worden begin december de NK sprint junioren schaatsen in Enschede verreden. Op de tweede dag presteert Janno het om zijn prestatie van de eerste dag, goud op de 500 meter en zilver op de 1000 meter, te herhalen. Dus naast de winst van het klassement op de 500 meter wordt Janno ook overall sprint kampioen! Janno Botman: winnaar van de titel en een groot talent dat we koesteren in West-Friesland!

Erelijst Janno Botman sportjaar 2016
3e NK marathon junioren B (feb)
NK 500 inline-skaten (jun)
NK 300 m tijdrit inline skaten (jun)
2e NK 1000 inline skaten (jun)
NK inline skaten one-lap (jun)
2e EK inline-skaten 300 m(jul)
2e 500 m EK inline-skaten B-junioren (jul)
2e 1000 m EK inline skaten B-junioren (jul)
1e EK team relay inline-skaten (jul) met team van vier jongens
1e!! EK inline skaten one lap (jul)

NK sprint schaatsen voor junioren; 3 en 4 december Enschede
1e dag 1e op 500 meter; 2e op de 1000 meter
2e dag 1e op 500 meter (winnaar klassement 500 meter); 2e op de 1000 meter (winnaar overall klassement sprint)

“Sportcoach 2016” Antoine Gooijers trainer/coach HV/Veerhuys
Als trainer/coach bij de jeugd kende de Hoornaar vele successen en ook als districtscoach van de KNVB boekte hij verschillende kampioenschappen. Inmiddels is de naam Antoine Gooijers onlos-makelijk verbonden aan HV/Veerhuys. De kracht van zijn successen zijn tweeledig. Aan de ene kant is hij technisch en tactisch zeer sterk en weet met minimale middelen het maximale uit zijn spelersgroep te halen. Aan de andere kant kan hij als geen ander op de juiste momen-ten in de groep staan en wanneer het noodzakelijk is erboven. Nadat de ploeg uit Hoorn degradeerde uit de Eredivisie was het doel natuurlijk terug keren. Vooral de maand januari 2016 was de maand van de waarheid. Glansrijk werden alle concurrenten verslagen door HV/Veerhuys en behaalde men het kampioenschap in de Eerste Divisie, waardoor HV/Veerhuys zich weer kan meten met de top van Nederland in het zaalvoetbal. Gezien de palmares van Antoine Gooijers een meer dan verdiende titel voor deze 23e editie van de Westfriese Sportverkiezingen.

Erelijst Antoine Gooijers over het sportjaar 2016
Kampioen met HV/Veerhuis – Eerste-Divisie zaalvoetbal

“Sportploeg 2016” Dance Impression
Dat het Ballroom team dit jaar is genomineerd voor de titel Sportploeg van het jaar, is een logische beloning voor een geweldig jaar voor de formatie-dansers van Dance Impression.
Nooit eerder was het gelukt om Nederlands kampioen te worden in zowel de Ballroom als in de Latin-categorie. Maar Dance Impression wist dat dit jaar wel te presteren.
Het vervolg van het Ballroom-team op de WK in Pecs in Hongarije was misschien nog wel indrukwekkender. Met een derde plaats verrasten zij vriend en vijand. Sinds de jaren tachtig was dit een Nederlands team niet meer gelukt! Onder de bezielende leiding van Kurt en Elianne Findhammer en met heel veel bloed, zweet en tranen hebben zij dit huzarenstukje bewerkstelligd.
Dance Impression is een geweldige ambassadeur voor de danssport en met deze titel verdient zij het passende respect van sportend West-Friesland.

Erelijst Dance Impression over het sportjaar 2016
Nederlands Kampioen categorie ballroom
Nederlands Kampioen categorie Latin
3e plaats op Ereld Kampioenschap in Pecs – Hongarije

Kop op Prijs Mike Vlaar
De West-Friese Sportverkiezingen staat voor stimuleren van de sport in West-Friesland. Niet alleen winnaars worden gehuldigd maar ook mensen of verenigingen met een speciale verdienste. Of mensen die een aanmoediging verdienen omdat ze wel erg veel pech hebben gehad in het afgelopen sportjaar. Deze ‘aanmoedigingsprijs’ noemt de West-Friese Sportverkiezing ‘de Kop – op – Prijs’. Een aanmoedigingsprijs om alles weer op de rit te krijgen, om het eigen talent weer de kans te geven zich te ontwikkelen. Het doel is: “Niet opgeven, maar er weer voor gaan” Goed passend bij het thema van deze 23e Sportverkiezing.
“De Kop op prijs van dit jaar gaat naar de jonge judoër uit Obdam”: Mike Vlaar

Het is 9 januari in het vroege sportjaar 2016. Al wekenlang heeft Mike Vlaar toegeleefd naar de wedstrijden die op die dag gejudood zouden worden op een groot toernooi in Eindhoven. Hij had er zin, had er immers goed voor getraind en Mike doet meestal mee voor het eremetaal. Toen sloeg het noodlot toe. Door een bepaalde judo actie kwam Mike totaal verkeerd terecht en bleef hij met zeer veel pijn op de mat liggen. Hulpverleners waren onmiddellijk aanwezig en hielden hem in een stabiele ligging. Onmiddellijk werd Mike overgebracht naar het ziekenhuis en daar constateerde men dat hij zijn nek op twee plaatsen had gebroken en dat er tevens een verschoven nekwervel was.
De judo carrière van Mike stond op losse schroeven. Aan het herstel werd direct gewerkt. Maar liefst drie maanden lang liep Mike met een stellage rondom zijn hoofd. Op dat moment kon en mocht hij zeer weinig doen. Na die drie maanden begon pas de tijd van revalideren en startte hij weer voorzichtig met de trainingen, want Mike Vlaar is een doorzetter. Hij heeft zijn doel namelijk nog niet bereikt.In september stond hij weer voor het eerst op de mat en in oktober judode hij alweer zijn eerste wedstrijd. Het vertrouwen kwam terug, want hij behaalde ook daar weer een tweede plaats. “We gaan er weer voor”, moet hij gedacht hebben. Er werden direct twee doelen gesteld.
Het behalen van de zwarte band, en deelname aan het Nederlands Kampioenschap op 8 april.
Mike Vlaar heeft nog een lange weg te gaan, maar zet alles op alles om die doelen te bereiken. Via het Noord-Hollands Kampioenschap op 19 maart probeert hij zich te plaatsen voor deze NK.
Het bestuur van de Stichting Westfriese Sportverkiezingen wil daarom deze ‘aanmoedigingsprijs’ toekennen aan een sporter die ‘opgeven’ niet in zijn woordenboek heeft staan en ondanks de enorme pech die hij heeft gehad zijn doelen wil bereiken. De KOP –OP-PRIJS over het sportjaar 2016 gaat naar de talentvolle judoër Mike Vlaar uit Obdam.
Prijs van Verdienste: Piet en Karin Schipper
De Stichting Westfriese Sportverkiezingen wil tijdens haar Sportgala altijd een persoon, meerdere personen of soms een vereniging extra in ’t zonnetje zetten. Een prijs, uitgereikt vanwege buitensporige activiteiten. Meestal aan vrijwilligers. De Prijs van Verdienste gaat op deze 23e editie naar twee personen die ongelofelijk veel voor hun vereniging, maar bovenal veel voor de sport hebben betekend. We zijn heel blij dat ze hier aanwezig zijn. Ze zijn onlosmakelijk met de vereniging en de sport verbonden. Maar deze twee personen zijn letterlijk ook onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Deze prijs gaat naar wel een héél bijzonder stel, naar twee zeer actieve vrijwilligers van “Radboud-inline-skating”: Piet en Karin Schipper
Piet en Karin hebben een geweldige bijdrage geleverd aan de tot stand koming van de huidige inline-skatebaan. Zij zijn de grote regelaars van IJsclub Radboud uit Medemblik, tegenwoordig onder de naam ‘Radboud-inline-skating. Piet en Karin zijn ouders van vijf schaatsende zonen en waar de zonen graag van voren schaatsen, zien we Piet en Karin voorop als het gaat om vrijwilligerswerk. Piet Schipper is altijd druk, druk, druk. Zodra het kwik rond de nul graden komt is hij één van de eersten die alles in gereedheid gaat brengen. Want als het natuurijs verschijnt loopt hij letterlijk voorop en mag hij graag achter zijn veeg- of schuifmachine staan. En loop niet in de weg, want hij veegt je letterlijk van de baan. Het plezier van alle schaatsers, jong en oud staat bij hem dan bovenaan.
Het komt zelfs regelmatig voor dat hij bij een bestuursvergadering binnenkomt met het bord eten nog in zijn hand. Kenmerkend voor Piet Schipper, geen tijd verknoeien er is namelijk altijd wel wat te doen.
Tegenwoordig is Piet voorzitter van de technische commissie inline-skate van het gewest Noord-Holland/Utrecht van de KNSB. Dat is voor Piet echt een functie naar zijn hart. Van de oude Gemeente Medemblik heeft Piet een waarderingsmedaille gekregen voor al zijn vrijwilligerswerk. Hij kon dit allemaal doen omdat hij een echtgenote heeft die uit hetzelfde hout is gesneden.
Karin vervulde vele functies die raakvlakken hebben met dezelfde sport. Een kleine opsomming van haar activiteiten. Karin was secretaris van de baancommissie ‘de Westfries’ te Hoorn, voor wat betreft de wedstrijd organisatie. Vijf jaar was zij trainster van de Schaats Trainings Groep Koggeland. Nog steeds is zij ‘hoofd’ van alle pupillen trainers.
Ze stopt zeer veel energie in het inline-skaten, dit ook in wedstrijdverband.
Ook voor de IJs- en skeelerclub heeft Karin haar sporen dik verdiend, want bij alle jeugdwedstrijden is zij de grote regelaar.
Bovendien is zij de ‘mental-coach’ van vijf fantastische snelle zonen en als één van hen een wedstrijd, waar dan ook, moet schaatsen, proberen Piet en Karin er met veel kennissen bij aanwezig te zijn.
Piet en Karin Schipper, een GOUDEN stel voor de vereniging Radboud-inline-skating te Medemblik. Jaar in jaar uit staan zij altijd voor iedereen klaar. Terecht zet de Stichting Westfriese Sportverkiezingen deze twee in de schijnwerpers en verdienen zij “de Prijs van Verdienste”

Oeuvreprijs: Vera Koedoder
Maar liefst vijfentwintig jaar heeft Vera Koedooder ons versteld doen laten staan van haar talenten op sportgebied. In het begin van haar sportloopbaan, 1991, beoefende Vera drie takken van sport: atletiek, schaatsen en wielrennen. In alle drie de sporten bleek zij een bovennatuurlijk talent te hebben. Na het stoppen met de atletiek, hing ze ook de schaatsen aan de wilgen en stortte ze zich met veel passie op het wielrennen. Een geweldige keuze.
Ook nu weer werd de keuze voor Vera moeilijk gemaakt, want zowel op de weg als op de baan kan zij haar snelheid omzetten in ereplaatsen.
Bij de juniores won Vera Koedooder verschillende nationale – en internationale titels. Zo werd ze in 2000 wereldkampioene puntenkoers, en een jaar later wereldkampioene achtervolging. Bij de beloftes zette ze deze goede lijn voort, en won ze het Europese kampioenschap puntenkoers in 2002. Daarna werden de ereprijzen aan elkaar geregen.
Een opsomming:
62 kampioenschappen in totaal
50 Nationale Kampioenschappen
23 Kampioenschapsoverwinningen: WK-EK-NK.
88 maal een top 10 klassering in Nationale Kampioenschappen
28 maal top10 bij Olympische Spelen, Wereld- en Europese Kampioenschappen
550 podiumplaatsen in alle sporten die zij heeft gedaan.

In de regio was Vera ook heel vaak te zien bij wielerwedstrijden. Dat tekent de West-Fries in Vera. Grote groepen wielrenners zie je dagelijks trainen over Wes Friese wegen en diezelfde renners werden steevast voorbij gereden door Vera Koedooder, Wat kon zij ‘hard’ fietsen. Ze hield van de sport en ook de trainingsarbeid was geen straf voor haar. Een van de hoogtepunten in haar lange carrière was de deelname aan de Olympische Spelen in 2012 in Londen op het onderdeel ploegachtervolging, waarin Nederland 6e werd. Tevens maakte zij kennis met Koning Willem Alexander en Vera zou Vera niet zijn als ze er voor zorgde dat ze samen met de Koning op de foto kwam te staan.
Wat in 1991 begon met de keuze voor het wielrennen eindigt 25 jaar later en dat doet ze op gepaste wijze.
Nederlands Kampioen puntenkoers baanwielrennen – dec 2015
Nederlands Kampioen koppelkoers met Roxanne Knetemann;
Nederlands Kampioen studenten. Sept. 2016
Nederlands Kampioen ploegenachtervolging baan. Nov. 2016
Brons tijdens Nederlands Kampioenschap Omnium. Nov. 2016
Zilver Nederlands Kampioenschap puntenkoers in december 2016

Vera Koedooder is een legende in de sport. Zij heeft na 25 jaar actieve sport onze regio op een fantastische wijze in de spotlights gebracht en verdient daardoor absoluut de oeuvreprijs 2016.