Westfriese sportverkiezing over Jubileum sportjaar 2018

YouMedemblik - WF sportverkiezing
WF sportverkiezing

Verrassende winnaars Westfriese sporttitels

Met Nicholas Heiner en Nadine Visser als winnaars van de Westfriese sportverkiezingen 2018 is zowel bij de mannen als bij de vrouwen de hegemonie van de afgelopen jaren van broer en zus Simon en Irene Schouten (beide genomineerd) op verrassende wijze doorbroken. Heiner en Visser waren zelf op trainingskamp, maar hun vertegenwoordigers mochten de prijs in ontvangst nemen uit handen van de speciale gast van dit jubileumgala Ronald de Boer.

Ook bij de titel voor het aangepast sporten was er een nieuw gezicht als opvolger van Geert Schipper: de prijs was voor wielrenster Caroline Groot. De andere toppers waren aanstormend talent Jordy van Workum (schaatsen/inline skate), coach Sander van Dijk (Hovocubo zaalvoetbal) en sportploeg Hovocubo zaalvoetbal. De prijs van verdienste ging naar Talent United. Prijzen werden uitgereikt door gedeputeerde Jaap Bond van de provincie Noord-Holland, burgemeester Ronald Wortelboer van Stede Broec, directeur Tom van Roon van de Rabobank en Ernesto Hoost.

Hoogtepunten

Het jubileumgala kende naast de bekendmaking van de winnaars tal van andere hoogtepunten. Ronald de Boer, die zijn voetbalcarrière ooit bij Zouaven begon, werd door een erehaag van Zouavenspelertjes naar het podium onthaald. Daar demonstreerde hij samen met de jonge voetballertjes dat hij nog altijd heel behendig is met de bal en dat hij met zijn vrije trappen richting het publiek in de zaal de bal nog scherp kon plaatsen. Ook werd hij door de Zouaven spelertjes stevig aan de tand gevoeld over zijn carrière en de omgang met broer Frank.
Prachtig en indrukwekkend was bovendien de groots opgezette trampolinedemonstratie van wereldkampioen Jordy Mol. Hij oogstte alom bewondering en applaus.
Maar ook was er oog voor de mensen rondom de sport. Talent United was uitgenodigd om een impressie te geven van de begeleiding van Westfriese sporttalenten. Tot zijn grote verrassing kreeg boegbeeld Michiel Martens van Talent United vervolgens de prijs van verdienste uit handen van Ernesto Hoost, die 25 jaar geleden als allereerste sportman van West-Friesland zijn prijs in ontvangst mocht nemen uit handen van Ronald de Boer.

Cheques

Directeur Tom van Roon van hoofdsponsor Rabobank kwam met een geweldige verrassing voor de stichting Leergeld, die zich inzet om kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen toch mee te kunnen laten doen aan allerlei (sport)activiteiten. Beide vertegenwoordigers mochten een cheque van 20.000 euro in ontvangst nemen.
Scheidend voorzitter Piet Mol van de Westfriese Sportverkiezingen overhandigde net voor de afsluiting van het sportgala een cheque van drieduizend aan Ronald de Boer, bedoeld voor de stichting Spieren voor Spieren waarvan de BN’er ambassadeur is. ,,Opgebracht dankzij de sponsors en adverteerders in ons jubileummagazine’’, zei voorzitter Mol.

Jury

Tijdens de presentatie van de genomineerden en de uitreiking van de titels passeerden op de beeldschermen een gigantische reeks prestaties van de vele Westfriese sporters. Opnieuw was er een enorme oogst aan prijzen en medailles, in binnen- en buitenland, op EK ’s, WK ’s en vele andere grote evenementen, en uiteraard het brons van Irene Schouten op de Olympische Winterspelen. Een jaar lang heeft de jury voor dit sportgala de gangen van de vele West-Friese sporters in binnen- en buitenland wekelijks, zo niet dagelijks op de voet gevolgd.

Double V en Minh Zone

Het sportgala werd geopend met een (stijlvol en indrukwekkend) optreden van Double V. Een team van Minh Zone zorgden met een flitsend optreden voor een spectaculaire afsluiting van dit jubileumgala.

De presentatie was als vanouds in vertrouwde handen bij Chris Wobben. De genomineerden werden letterlijk in de bloemetjes gezet door de gastvrouwen Marja Heerdt, Eveline Mol en Nadine Commandeur. Jan Vriend was de samensteller van de uitgebreide beamerpresentatie met een schat aan beelden en sportnieuwtjes gedurende het gehele gala waarbij Marcel Stroet alle filmbeelden van de genomineerden had gemaakt. De algehele leiding was in handen van programmaleider Gerard Berkhout.

Fotowedstrijd

Tijdens de afterparty in de foyer van schouwburg Het Park werd de winnaars bekend gemaakt van de fotowedstrijd van de foto’s die een jaar lang maandelijks in het Weekblad van West-Friesland zijn geplaatst. De prijs van de publieksjury ging naar Gerrit Slagter voor de foto ‘In extase’. De vakjury kende de prijs toe aan Fons Mok voor de foto ‘Laura van Langen op weg naar plaats één op het NK 1500 Steeple’.