Zwaarden, Lekkernijen, Pech & Geluk op kasteel Radboud met Pinksteren

YouMedemblik - Kasteel Radboud - Rianne Noordegraaf Fotografie
Kasteel Radboud - Rianne Noordegraaf Fotografie

Ook dit pinksterweekend zijn er weer volop middeleeuwse activiteiten op Kasteel Radboud. Het verbond van Christophorus heeft, net al voorgaande jaren, een onderhoudend en spannend programma voor bezoekers aan het kasteel samengesteld.

Op 20 & 21 mei 2018 is er het volgende programma:
Om ca. 12.00 uur: Zwaardvecht-duel
Wie van de ridders gaat deze strijd winnen? Dit bloedstollende zwaardvecht-duel kan maar één winnaar hebben. Wint de sterkste ridder? Of wint de slimste ridder? Kom naar het kasteel en laat je verrassen.

Om ca. 14.00 uur: Middeleeuwse tafelmanieren & proeverij van lekkernijen

De heer en zijn dame gaan aan tafel. De tafel is feestelijk gedekt met het beste servies en de mooiste spullen. De bedienden zijn druk in de weer om het eten volgens de middeleeuwse regels te serveren Een maaltijd ging volgens vaste regels en achter veel van de gebruikte tafelspullen gaat een verhaal schuil. Deze verhalen worden allemaal verteld. De middeleeuwse tafelmanieren worden uitgelegd.

Aansluitend krijgen bezoekers de gelegenheid de smaak van de Middeleeuwen zelf te ervaren. Er staan middeleeuwse lekkernijen klaar om te proeven.

Om ca. 15.00 uur: Pech & Geluk (een spel voor kinderen van ca. 6-10 jaar)
Pech hebben had in de Middeleeuwen meestal meer nare gevolgen in dan nu. Hoe kon je zorgen dat je vaker geluk had en minder pech? Door middel van een spel wordt duidelijk hoe je meer geluk kon krijgen en minder pech.

Om ca. 16.00 uur: Bulderende kanonnen & andere vechters
De kanonniers laten hun kanonnen bulderen. Verschillende middeleeuwse vechtkunsten
worden gedemonstreerd en de zwaardvechters geven een demonstratie van hun
vaardigheden. Alle demonstraties worden toegelicht.

—-

Van 11.00 uur tot 13.00 uur en van 14.00 uur tot 15.30 kunt u zelf boogschieten op de boogbaan van het verbond. (€ 0,50 voor drie pijlen)

In het levendige kamp werken de leden van Het Verbond van Christophorus als middeleeuwse handwerkslieden. Vanzelfsprekend geven zij uitleg over hun werk en het leven in de late Middeleeuwen.
Alle gebruikte materialen zijn replica’s. Gereedschappen, kleding, potten en pannen die in het kamp te vinden zijn, zijn nagemaakt op basis van originele vondsten uit de laatmiddeleeuwse Bourgondische Lage landen 1450-1480. Het Verbond van Christophorus opereert zo authentiek mogelijk en hanteert een voor Nederland ongebruikelijk hoge standaard.

De vereniging heeft tot doel het publiek een eerlijk verhaal te tonen door middel van Levende Geschiedenis. Aan de hand van verschillende thema’s wil de vereniging haar bezoeker een inkijkje geven in verschillende aspecten uit het 15e -eeuwse bestaan.

Kasteel Radboud,
Oudevaartsgat 8, Medemblik
Tel. 0227-541960,
www.kasteelradboud.nl

Het museum is open voor bezichtiging.
Openingstijden
Zaterdag 19 mei 2018 (voorbereidingen kampement, open voor publiek vanaf 10.00 uur),
Eerste Pinksterdag, 20 mei van 10.00 – 17.00 uur en tweede Pinksterdag, 21 mei, van 10.00- 17.00 uur
Entree
Volwassenen € 7,- en kinderen t/m 12 jaar € 4,50