Met Remco Vriend naar de top van Mera Peak

Maandag 19 oktober

Zojuist bereikte ons het bericht dat afgelopen nacht de top niet is gehaald. De klimmers hebben de poging moeten afbreken omdat de omstandigheden slecht en te risicovol waren om door te gaan. De klimmers zijn inmiddels terug in het basis kamp Khare (4930 mtr) waarna in de komende dagen verder zal worden afgedaald naar Phaplu.
Remco: “Het was een zware maar zeer boeiende klim”. Het getuigd van een goed inzicht en lef om zo dicht bij het doel te beslissen de poging af te breken en terug te keren.
Remco: “Ook het incasseren van deze tegenslag hoort bij het ondernemen van zo’n expeditie”. Teleurgesteld maar trots op de ondernomen poging hopen de expeditieleden volgende week terug te keren in Nederland.
Remco: “Doe iedereen op het thuisfront de groeten en bedank iedereen voor de getoonde interesse” 


Onderweg naar high-campDag 17 Mera La Camp – High Camp (5845 meter)

Onze porters komen weer omhoog en brengen al ons materiaal naar High camp, ons hoogtekamp op 5800 meter. We gaan +/- 450 meter omhoog tot aan het eind van de rotsen die de scheiding vormen tussen de Mera gletsjer en de Naulekh gletsjer. Er is niet al te veel plaats dus het wordt weer passen en meten. . Het panorama is een festival van zeven en achtduizenders zoals: Kanchenjunga, Chamlang, Makalu, Baruntse, Lothse, Cho Oyu en natuurlijk de Everest. Deze plaats wordt niet voor niets beschouwd als één van de mooiste uitkijkpunten van Nepal. Eventueel maken we kamp op de gletsjer en dat betekent graven en hakken en dat is knap inspannend op deze hoogte en opnieuw een zeer koude nacht.


Over de gletsjer naar Mera La campDag 16 Khare – Mera La Camp (5400 meter)

Vandaag gaan we over de gletsjer naar Mera La camp. Dit ligt aan de oostelijke kant van de pas op 5344 meter. Het eerste stuk is wat steil en indien nodig leggen we hier een vast touw aan. Het grootste deel van de tocht over de gletsjer is echter licht glooiend. De campsite ligt bij een klein meertje en is rotsachtig en klein. Als er al een aantal tenten staan zullen we misschien iets verder de vallei in moeten waar wat meer plaats is.
De porters brengen alleen de noodzakelijke voorraden en materialen voor de klim omhoog en gaan dan terug naar Khare BC.


Mera KhareDag 15: Khare acclimatiseren en oefenen

Khare is het uitgangspunt voor de beklimming van de Mera Peak. Dit is de laatste plek met lodges, voornamelijk voor de dragers, en tentplaatsen op terrassen naast de hutten. We kunnen binnen eten en de dragers zijn goed beschermd. Wanneer wij hogerop op de berg aan het klimmen zijn zullen zij elke dag hier naar toe terugkeren. ’s Morgens gaan we verder met uitgebreide oefeningen met de uitrusting, met het aan touw gaan en aan een vast touw omhoog en omlaag prusiken. Wie zin heeft kan in de middag nog een uitstapje maken naar hogerop. 


Dig Tsho gletsjerDag 14: Tangnag – Khare (4930 meter)

Het wordt nu steeds ruiger om ons heen. Langs de zijdelingse morenen van de Dig gletsjer lopen we richting Khare waar we op ±5000 meter het basiskamp inrichten. De weersomstandigheden, sneeuwcondities en de fysieke gesteldheid van de individuele deelnemers spelen vanaf nu een zeer grote rol. Hier zullen we dan ook definitief beslissen over de logistieke en technische aanpak van de volgende drie dagen. Één ding is zeker, de nachten zullen koud zijn en door de hoogte en de spanning voor de klim zullen we waarschijnlijk niet al te goed slapen.


Dig KahrkaDag 13: Tangnag (rustdag met acclimatisatietocht)

Een dag om ons voor te bereiden op de beklimming. Voor wie zich goed voelt is er daarna nog de mogelijkheid om een stuk langs de oostelijke flank van de Kusum Kang Guru (6369 meter)omhoog te klimmen. Op deze flank is op ruim 5000 meter een plateau met uitzicht over de vallei. Wie het iets lager wil houden kan een kijkje gaan nemen richting Dig Kharka het Sabal Thso meer en de Sabal gletsjer bewonderen die aan de noordkant in het meer uitkomt. ’s Middags zullen we uitgebreid de uitrusting aan de orde laten komen en alvast eens oefenen met het lopen aan het touw.


Kusum Kang GuruDag 12: Khote – Tangnag (4315 meter)

Via de bedding van de Hinku Drangka gaan we om en door het puin verder noordwaarts het dal in. De morenedam van het Sabal-Thso is enkele jaren geleden doorgebroken en de daardoor ontstane vloedgolf heeft een enorme ravage aangericht in het Hinku dal. Vlak voor Tangnag is een kleine Gompa waar wij en onze Nepali crew een laatste offer kunnen brengen om hiermee de beklimming te zegenen.
Tijdens de rustige klim omhoog zullen we zicht hebben op de Kyashar (6770 meter). Het dal wordt smaller en ligt tussen de Kusum Kang Guru en Mera West ingeklemd. De weiden bij Tangnag (Tibetaans voor `zwart plein`) bieden een prima kampplaats om twee dagen te blijven.


Hinku DrangkaDag 11: Tuli Kharka – Khote (3640 meter)

We dalen vandaag af naar de Hinku Drangka. In eerste instantie volgen we nog een stuk van de kam van de berg: een beetje omhoog en een beetje omlaag. Na een pasje hebben we een goed uitzicht op de zuidwest wand van Mera Peak en Sannu Himal. Eerst lopen we nog boven de boomgrens maar in de loop van de dag verdwijnen we weer in het oerbos, met rododendrons en blauwe Himalaya dennen. De afdaling is prachtig maar steil en af en toe glibberig. Vlak voor Khote bereiken we de ruige rivier die we al eerder ver beneden ons hebben zien stromen. Kort daarna slaan we ons kamp op bij de ongeveer 15 hutten die Khote vormen.


Dag 10: rust en acclimatisatiedag

We zijn nu op 4250 meter en dat merk je goed: alles wat je doet leidt tot hijgen en alles voelt zwaar aan. We nemen nu dan ook voor het eerst de tijd om het lichaam te laten wennen aan deze hoogte. Het is een essentiële stap om later betere kansen te hebben om de top van de Mera Peak te bereiken. Tijd ook om de was te doen en alle natte spullen te laten drogen. Het weer is onstuimig maar OK.


Tuli KharkaDag: 9 Zattara Danda (Kurke) – Tuli Kharka (4250 meter)

We vervolgen onze weg naar het noorden over de kam richting Tuli-Kharka een pittige, op en neer gaande, route met een pas van ± 4450 meter als hoogste punt, waarna we na een vermoeiende dag de alpenweiden van Tuli-Kharka bereiken waar we ons kamp opslaan. Hier zullen we waarschijnlijk andere groepen tegenkomen die vanuit Lukla omhoog zijn gekomen of kunnen we de ervaringen horen van mensen die terug komen van Mera Peak.


Zattara DandaDag 8: Pangkongma – Zattara Danda (Kurke) (3770 meter)

We starten deze dag met de korte maar steile klim naar de Pangkongma La door fantastisch oerwoud. Op de pas loopt een trail rechtdoor naar de gebieden aan de voet van de Makalu (Tumlingtar) Daarna klimmen we verder over de beboste kam van de Zattara Danda noordwaarts totdat we boven de boomgrens komen en het landschap kaler en rotsachtiger wordt. Later op de dag is het hier vaak slecht weer, maar als de weergoden ons goed gezind zijn en een helder zicht geven is het uitzicht fantastisch. Het is altijd wel passen en meten om de tenten kwijt te raken op deze plek.


PangkongmaDag 7: Kharikola – Pangkongma (2900 meter)

We verlaten nu de Everesttrail weer en gaan door de velden en bossen via smalle en soms glibberige paden omhoog. Onderweg komen we langs het klooster van Kharikola en als er iemand aanwezig is nemen we de tijd om een kijkje te nemen. We kunnen vanaf het klooster ver terug kijken over de route van de vorige dagen. Pangkongma ligt op 2900 meter en het wordt ’s nachts al wat kouder. Iets boven Pangkongma ligt een mooi kloostertje waar we een ceremonie kunnen bijwonen. De lama’s willen voor een kleine bijdrage onze expeditie wel zegenen.Kharikola bij een paar theehuizenDag 6: Nuntala – Kharikola (2070 meter)

We beginnen met de afdaling naar de brug over de Dudh Kosi (± 650 meter omlaag). Waarna we de definitieve stijging naar Zattara Danda ridge inzetten. Net boven de brug ligt het pittoreske dorp Jubing met wat theehuizen en veel bloemen. We kamperen even voor Kharikola op een plateau bij een paar theehuizen.


NuntalaDag 5:  Phaplu – Nuntala (2200 meter)

Eerst lopen en klimmen we geleidelijk door bossen en velden naar Ringmo. Daar gaat de trail oostwaarts omhoog naar de Trakshindo La (pas) op 3071 meter. Van hier heb je al een heerlijk uitzicht op de hoge bergen in het noorden en onze route van de komende dagen. Het pad naar Nuntala daalt maar heel geleidelijk, diep beneden ons stroomt de Dudh Kosi, de rivier gevuld met het smeltwater van de gletsjers van de Everest en Cho Oyu.


Phaplu het vliegveld van districtshoofdplaats SalleriDag 4: Kathmandu – Phaplu

Een korte maar spectaculaire vlucht en je staat ineens midden tussen de bergen. Phaplu is het vliegveld van de districtshoofdplaats Salleri en daarom nog naast het vlakbij gelegen Lukla in gebruik. Hier maak je kennis met de Nepali staf (gidsen, kookploeg en dragers) die ons hier, met alle benodigde spullen voor de komende weken, staan op te wachten. Afhankelijk van het tijdstip van aankomst in Phaplu wordt misschien nog dezelfde dag naar Ringmo gelopen.


Dag 1: Kathmandu

Afscheid op SchipholHallo thuisfront,
 
Vandaag is het zondag en het is rustig in Kathmandu. We zijn hier gister na een lange vlucht met overstap in Dehli aangekomen. In Kathmandu werden we zoals gebruikelijk zeer vriendelijk onthaald. Het is altijd weer ‘thuiskomen’ voor mij. Ik maak kenis met mijn gidsen en dragers en bespreek het programma en de route. Ook checken we al het materiaal en voeding, zodat we kunnen vertrekken. Vandaag worden de laatste puntjes op de i gezet. Slaapzakken regelen, tickets, klimvergunning e.d. De groep is aan het sightseeiing en ik bewaak het fort. Morgen 05 oktober vertrekken we met en klein vliegtuigje naar Phaplu, waar we onze dragers ontmoeten die inmiddels al lopend onderweg zijn. Als we morgen optijd aankomen, je weet het maar nooit met de Nepalese tijdsindicatie, tijd is hier tenslotte relatief lopen we door naar het dorp Ringmo. Hier zullen we dan ons eerste  kamp opslaan. Dan zijn we echt onderweg!


Kaart Mera PeakMera Peak

Mera Peak is de hoogste trekkingpeak in Nepal. De berg zelf heeft 3 hoofdtoppen, Mera South (6065 meter), Central (6466 meter) en North (6476 meter). Mera Central is ons doel op deze tocht. Tijdens de aanloop steek je een aantal passen over van 3000 en 4000 meter hoog zodat het acclimatiesatieproces goed kan verlopen.

 

 

 

 

 

 


You medemblik gaat wederom naar de top. Remco Vriend opgegroeid in Medemblik en gegrepen door het bergsportvirus gaat trachten met het team de top van de Mera Peak in Nepal te halen. Wij zullen hier regelmatig verslag doen van de vorderingen.
Omdat deze keer geen laptop is meegenomen kunnen wij geen foto’s plaatsen. Deze zullen later aan het verslag worden toegevoegd.

Vanwege de beperkte communicatie en omwille van de illustratie hebben wij een aantal foto’s gebruikt van arjen.com. Zodra Remco weer terug is in Nederland zullen wij deze vervangen voor zijn eigen foto’s.

De organisatie van deze tocht is verzorgt door HT Wandelreizen te Meppel http://www.htwandelreizen.nl

Geef een reactie