Wat de Elfstedentocht is voor schaatsers en de Vierdaagse voor wandelaars, dat is voor zeilers ongetwijfeld de jaarlijkse 24-uurs Race. Deze uithoudingsproef voor schepen en bemanningen wordt elk jaar gevaren op het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee.

Doel is om in 24 uur zoveel mogelijk zeemijlen af te leggen langs opgegeven ‘rakken’. Op de te verwachten 800 deelnemende jachten bevinden zich meer dan 5000 bemanningsleden en daarmee is ‘De 24-uurs’ met afstand het grootste zeil-evenement voor kajuitzeiljachten van Nederland en zelfs één van de grootste van Europa.

Indrukwekkend hoogtepunt wordt de finish en de glorieuze intocht van de gigantische vloot op zaterdagavond in de havens van Medemblik. Op en rond de kades van het oude zuiderzeestadje vieren daarna circa 15.000 zeilers, familieleden en supporters een feest dat in de zeilwereld zijn weerga niet kent.

In het verleden veel uitvallers en averij
Het IJsselmeer, de Waddenzee en het Markermeer zijn grote watervlakten die, zeker bij harde wind en bij varen ‘s nachts, hoge eisen stellen aan schepen, uitrustingen, schippers en bemanningen. Bij slecht weer kan het er zelfs aardig spoken.

De sleutelwoorden voor de deelnemers aan de ’24-uurs’ zijn dan ook: goed zeemanschap, teamwork, navigatie en uithoudingsvermogen. De regels van het evenement zijn onverbiddelijk: er moet 24 uur worden gevaren, dus tussentijds een haven binnenlopen of ankeren om wat te slapen is er niet bij! In sommige jaren, zoals in 1995, was het weer zo slecht, dat bijna de helft van het aantal ingeschreven schepen voortijdig afhaakte. In 1996 zorgde een zware onweersbui enkele uren voor de finish in Medemblik nog voor een ware ravage in het wedstrijdveld. De ’24-uurs’ van 1997, daarentegen werd geplaagd door weinig wind, hoge temperaturen en ‘s nachts gebieden van lange windstiltes waardoor een aantal zeiljachten niet op tijd de finish bereikte.

Groeiende belangstelling
De ’24-uurs’ mag zich verheugen in een groeiende belangstelling. Circa 800 zeiljachten, afkomstig uit het gehele land en waaronder ook in ons land verblijvende Duitse en Belgische schepen, worden ingeschreven. Onder de inschrijvers zijn snelle racers, maar ook klassieke schepen en platbodems.

Net zoals aan de Elfstedentocht slechts een kleine groep wedstrijdschaatsers deelneemt bestaat de armada van de ’24-uurs’ slechts voor een gering deel uit wedstrijdzeilers. Het merendeel van de deelnemende schippers stelt zich enkel ten doel te finishen en daarmee de 24-uurs plaquette in de wacht te slepen.

Voorbereidingen belangrijk
Om een etmaal onder zeil te doorstaan moeten schipper, schip en bemanning voldoende ‘zeewaardig’ zijn. De deelnemers hebben nog ruim een week de tijd om hun schepen optimaal te prepareren, de laatste weerberichten en navigatiegegevens te verzamelen en een wachtrooster op te stellen voor de bemanning. Vervolgens mogen zij, afhankelijk van thuishaven of windrichting kiezen uit een van de 16 startplaatsen rond het IJsselmeer en Markermeer.

Inschrijving
Op de site van de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers kunt u zich inschrijven.

Links: www.kustzeilers.nl
24 Uurs Race en Tocht