De gemeente Medemblik heeft te kampen met een tekort aan woonruimte, zo verklaarde waarnemend burgemeester Dennis Straat tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Hij liet weten: “Het gebrek aan woonruimte is een van de grootste uitdagingen voor onze gemeente. Het is nu heel goed mogelijk dat uw kind van 32 jaar noodgedwongen thuis blijft wonen, omdat er geen betaalbaar alternatief is.” Om het tekort aan woonruimte te verminderen, is de gemeente bezig met het bouwen van nieuwe woningen. Straat vervolgde: “Er zijn bij zowel grotere als kleine nieuwbouwprojecten de afgelopen maanden belangrijke stappen gezet. Dit geldt voor bouwplannen in Abbekerk en Wognum en de voorbereidingen voor nieuwe huizen in Zwaagdijk en Hauwert.”

Hoewel de gemeente positief is over de ontwikkelingen op het gebied van nieuwbouw, zijn de problemen rondom het woningtekort nog lang niet opgelost. Straat benadrukte: “Ook Medemblik moet volgens het Rijk extra inspanningen leveren voor het huisvesten van vluchtelingen en statushouders. Met de nieuwe spreidingswet komt daar dit jaar een extra taak bij. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit het woningvraagstuk niet eenvoudiger maakt.”

Om het tij te keren, wil de gemeente ook zelf weer gaan bouwen. Straat verklaarde: “Met vol energie zetten we de schouders eronder en gaan we weer bouwen in eigen huis. Hiermee doel ik nadrukkelijk op de ambtelijke organisatie, waaraan na jaren van tekorten weer wordt gewerkt.” Naast het bouwen van woningen, gaat de gemeente ook de komende decennia ongeveer 35 miljoen euro investeren in nieuwe schoolgebouwen. Verder streeft de gemeente ook naar het behoud van andere maatschappelijke voorzieningen, zoals dorpshuizen, maar dit moet wel financieel haalbaar zijn. Straat liet hierover weten: “Liefst zouden we alles in stand houden, maar het moet wel kunnen.”

Bekijk hier de video van de speech: