Dat onontbeerlijke ingrediënt in het leven dat verschillende functies heeft en vele gezichten kent.

In deze onzekere tijden is humor belangrijker dan ooit, Corona leidt tot eenó vloedgolf aan grappen die ons met name via de whatsapp bereiken, en waar soms heel smakelijk hard om te lachen valt.

Humor relativeert een stressvolle situatie, al is het maar voor even, ois een uitlaatklep en gaat nooit ten koste van iemand anders, er wordt niemand beschadigd, aangevallen. Dat is het verschil met cynisme, sarcasme of ironie. Daarom zijn die Corona grappen, hoe absurd soms ook, zo welkom.

De Universiteit van Amsterdam heeft er destijds in de eerste maand na de uitbraak al meer dan 5000 van over de hele wereld verzameld in een onderzoek naar internationale humor.

Tenslotte zitten we voor het eerst in de moderne geschiedenis allemaal in hetzelfde unieke stressvolle schuitje.

Ook in de zorg, weet ik uit ervaring, is humor onontbeerlijk, lachen mag best meer toe worden gelaten in de zorg. Lange tijd was dat not done, het zou onprofessioneel zijn om lol te maken met cliënten en collega’s, alsof je je werk niet serieus genoeg zou nemen..

Samen om iets lachen geeft juist troost, je wordt er misschien niet minder ziek door, maar het ontspant, brengt een welkome lichtheid in een situatie, lachen is pijnstillend, maakt alles dragelijker.

Er bestaat niet zoiets als een richtlijn humor in de zorg, gelukkig niet, er zijn al genoeg protocollen

Humor doet een beroep op je intuïtie, brengt juist het gevoel in de zorg terug.

Een beetje gek doen op de werkvloer mag dus best, het verbindt ons mensen.

Door grappen te maken laten we weten dat we elkaar aardig vinden, met name zelfspot werkt ontwapenend, een mooie vorm van kwetsbaarheid waarmee je aangeeft dat niemand perfect is en dat je fouten mag maken

Humor is goud en blijft altijd overeind.

Het blijkt dat als mensen een kwartier echt lachen, niet gesimuleerd dus, er tijdens die lachbui 40 calorieën verbrand worden.

Dat zou dus betekenen dat een hele dag uitbundig lachen goed is voor 2000 kcal. 
Als we allemaal blijven lachen, hebben we obesitas uitgebannen. .