Nog niet zo lang geleden slechts een onschuldig, fris Mexicaans biertje, inmiddels de oorzaak van massahysterie en extreem kuddegedrag, en niet meer weg te denken uit ons collectieve geheugen.
Natuurlijk gaat deze column over de ontregelende kracht die coronavirus heet, want tenslotte gaat ALLES over het coronavirus, dus waarom zou ik niet meedoen met de grootste mediahype ooit?
Echter wel met een broodnodige en gezonde dosis relativering, want dit virus is een mediavirus waarmee iedereen besmet lijkt te zijn.
Sinds de eerste berichtgeving over het coronavirus gaat er geen dag voorbij zonder opdringerig nieuws met alarmerende toon over nieuwe besmettingen, dodenaantallen en bezorgde (zelfbenoemde) wetenschappers.
Al een aantal jaren ben ik gestopt met het kijken naar het nieuws en andere actualiteiten, een soort prettige filter op mijn waarneming van ‘de realiteit’, die ik op deze wijze naar mijn hand zet en als prettig positief ervaar.
Het is bekend dat negatief nieuws stress veroorzaakt. Deze stress verlaagt op zijn beurt weer de weerstand en is slecht voor de gezondheid, je wordt er letterlijk en figuurlijk ziek van.
Het virus zelf is op zich niet zo gevaarlijk en beangstigend. Hoe wij met zijn allen ons onder angst gaan gedragen wel, en dat wat sociaal geaccepteerd wordt blijkbaar van het ene op het andere ogenblik totaal kan veranderen, ook.
We doen aan opgelegde sociale onthouding en bepalen dat ook voor onze medemensen, die deze keuze zelf niet kunnen maken
We zijn gaan hamsteren, de leeg rakende schappen die door dit volkomen zinloze gedrag ontstonden, wakkerden vervolgens een gedrag aan dat ‘fomo’ genoemd wordt, fear of missing out, de angst dat er tekorten ontstaan en ons achter het net laten vissen. Dus kopen we massaal producten die we eigenlijk niet nodig hebben, zoals voor een leven lang toiletpapier. Hoe idioot ook.
We doen wat anderen doen, in tijden van crisis verdwijnt het individuele denken en dit massagedrag lijkt besmettelijker te zijn dan het coronavirus zelf.
Dat is wat werkelijk beangstigend hoort te zijn.