Stoommodellen in de spotlight!

Tijdens het Stoommodellenweekend op 19 en 20 september staan bij het Nederlands Stoommachinemuseum, gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen, de stoommodellen opnieuw in de spotlights. Deelnemers uit het hele land komen naar het museum om hun stoommodellen te showen.

Tijdens de Steamfair is een gevarieerd aanbod van (stationaire) stoommodellen, heteluchtmotoren, nostalgische stoomtreinen en nog veel meer te zien. Op het museumterrein rijden stoomtrekkers, een stoomauto en stoomwals puffend in het rond. In het binnenwater achter het museum varen radiografisch bestuurbare (stoom)boten. In de machinetuin zijn demonstraties met de asfaltmachine, stoomhijskraan en stoomraamzaag. In het museum wordt het vuur in de ketel opgestookt om de stoommachines weer tot leven te brengen. Miniatuurstoommachines staan klaar om zelf stoom te maken. Alles draait, beweegt en puft dit weekend. Je kijkt je ogen uit!

Expositie ‘Nederland op Stoom!’

Vele prachtige en bewegende stoommodellen uit de museumcollectie tonen in een audiovisuele show hoe de stoomrevolutie halverwege de 19 e eeuw in ons land goed op gang kwam. De kers op de taart is het model van de Harry Lee ‘Steam Yachts’ Shamrock Columbia, een stoomschommel en kermisattractie uit de vorige eeuw. Het is de voorloper van wat we tegenwoordig kennen als ‘het piratenschip’. Jarenlang stond de schommel op een vergeten plek in het museum en verkeerde in slechte staat. Na een grondige restauratie door restaurateur Wybe Horstmann is de stoomschommel, één van de pronkstukken van de expositie, voor het eerst in jaren weer in volle glorie te zien.

Museumrondvaarten tijdens Stoommodellenweekend

In een klein uur neemt schipper Rob Smak van de Koggevaarder de passagiers mee langs de mooiste plekken rondom Medemblik. Rondvaarten vertrekken zaterdag en zondag vanaf het museum om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Per vaartocht kunnen maximaal 20 personen mee. Mondkapje verplicht bij meer dan 8 passagiers. Combinatietickets museumbezoek én rondvaart: kinderen 5 tot 12 jaar €10,-, jongeren vanaf 13 jaar en volwassenen € 13,-. Museumkaarthouders betalen € 8,- per rondvaart. Reserveren is mogelijk via 0227 544732.

Tijdens dit weekend is reserveren met een tijdblok verplicht via www.stoommachinemuseum.nl of telefonisch op 0227 544732. Bezoekers wordt gevraagd de looproute op het museumterrein te volgen en voldoende afstand te bewaren tot andere bezoekers.

Nederlands Stoommachinemuseum:
Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik

Openingstijden: 10 tot 17 uur

Toegangsprijzen:
kinderen (5 – 12 jaar) € 5,00
Jongeren vanaf 13 jaar en volwassenen € 8,50
Museumkaarthouders gratis