Wil je weten wat water en vuur teweeg kunnen brengen? Kom dan naar de zomerstoomweken bij het Nederlands Stoommachinemuseum, gevestigd in het oude stoomgemaal Vier Noorder Koggen aan de Oosterdijk bij Medemblik. Vanaf zaterdag 4 juli tot en met zondag 30 augustus wordt het vuur in de grote ketel dagelijks (behalve maandag) opgestookt om de grootste verzameling nog werkende stoommachines te laten draaien. Stap in de fascinerende wereld van stoom en ontdek waar mensen in vorige eeuwen al toe in staat waren. Machinisten en rondleiders vertellen met veel enthousiasme hoe de stoommachines werken en wat stoom betekend heeft. Voor onze jonge bezoekers ligt een leuke speurtocht klaar waarmee je het museum kunt verkennen. Wil je zelf stoom maken? Dát kan met miniatuurstoommachines en zie je wat stoomkracht doet.

Expositie ‘Nederland op Stoom!’

In de tentoonstelling Nederland op Stoom! tonen tientallen bewegende stoommodellen in een spectaculaire audiovisuele show hoe de toepassing van stoom vanaf de 2e helft 19de eeuw in Nederland goed op gang kwam met betrekking tot waterbeheer, bouw en nijverheid, transport en de vermaakindustrie. De kers op de taart van deze expositie is voor zover bekend het enige bestaande model in Nederland van de Harry Lee ‘Steam Yachts’ Shamrock Columbia. De stoomschommel, een kermisattractie uit de vorige eeuw en de voorloper van wat we tegenwoordig kennen als het ‘piratenschip’, bestaat uit twee schommelende gondels, aangedreven door een locomobiel. Behalve de stoomschommel omvat de expositie nog veel meer topstukken uit de museumcollectie die een bezoek meer dan waard maken.

Is het een dag geen strandweer? Bezoek dan onze zomerstoomdagen in juli en augustus. Reserveer een tijdblok en koop een ticket via onze website: www.stoommachinemuseum.nl

Nederlands Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik
Telefoonnummer: 0227-544732

Openingstijden:
Dinsdag t/m zondag: 10 tot 17 uur
Kijk voor het actuele (stoom)programma bij de agenda op de website.

Toegangsprijzen:
Volwassenen € 8,50
kinderen (5 – 12 jaar) € 5,00
Museumkaarthouders gratis