Gemeente Medemblik is rijk aan water. In de zomer, is het in de sloten en op het IJsselmeer erg druk met vaarverkeer, zeker als het mooi weer is. De laatste jaren zijn steeds meer kinderen en jongeren in een motorbootje op het water te vinden.
Jan den Hartog en Wladimir van Diepen van KNRM Andijk ondervinden echter dagelijks dat er te snel en op gevaarlijke plekken wordt gevaren door kinderen. Ook treffen ze regelmatig te jonge kinderen in een motorbootje aan. Daarom startte de Waterpolitie, in samenwerking met de havens en de KNRM, een campagne om ouders en kinderen voor te lichten over de regels én de gevaren op het water.
Leeftijd
Of kinderen een gemotoriseerde boot mogen besturen, hangt af van de leeftijd. Voor kinderen tot en met 11 jaar is het besturen van een motorboot verboden. Vanaf 12 jaar, is het, onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Zo mag er niet sneller gevaren worden dan 13 km. per uur en mag de boot niet langer zijn dan 7 meter. Jongeren vanaf 16 jaar mogen op een grotere motorboot varen, maar ook hierbij gelden met betrekking tot de snelheid restricties: max 20 km per uur.
Onbedoeld
Veel kinderen en hun ouders blijken niet op te hoogte te zijn van deze regels en de gevaren die overtreding ervan met zich mee kan brengen. Vaak blijken kinderen geen idee te hebben van hoe hard ze nu eigenlijk varen en wat de voorrangsregels zijn op het water. Daarom gaat in het hoogseizoen de Waterpolitie iedere dag op pad om te controleren.
Gevaren
Dat er restricties zijn voor (jonge) kinderen aan het besturen van een motorboot, is niet voor niks. Zowel ouders als kinderen overzien vaak niet de gevaren die varen met zich mee kunnen brengen. Wladimir van Diepen van KNRM Andijk: “Vooral ouders die zelf nooit op het water hebben gezeten, staan er niet bij stil. Soms laten ze hun kind zonder zwemvest het IJsselmeer opvaren. Dat is levensgevaarlijk. De wind kan plotseling toenemen en als je dan overboord valt en je boot vaart zonder jou verder, is de kant véél verder zwemmen dan je denkt. Dat onderschat je al snel. Een zwemvest is ontzettend belangrijk, zeker op het IJsselmeer.”
Dodemanskoord
Maar ook een dodemanskoord is een must tijdens het varen. Dit koord zorgt ervoor dat de motor onmiddellijk stopt indien de bestuurder het contact met het stuur verliest, bijvoorbeeld omdat hij overboord valt of als de boot is omgeslagen. Jan: “Gebruik je geen dodemanskoord en er doet zich een dergelijke situatie voor, dan veranderen de bladen van de schroef in gevaarlijke messen, zeker als de boot gaat rondtollen. Het is moeilijk om daar al zwemmend aan te ontkomen.”
Zwemmen
“Natuurlijk is het heerlijk om als het warm is verkoeling te zoeken op en in het water. Maar doe dit wel verantwoord. Zorg er als ouder voor dat je kind op de hoogte is van de regels en zich bewust is van de gevaren. En druk uw kind vooral op het hart niet te zwemmen in een vaargeul. Dit is verboden, omdat grotere boten zo’n kleine stipje in het water al snel over het hoofd zien.”