Op zaterdag 12 Augustus is er een kijkavond ter gelegenheid van de Perseïden /meteorenregen ofwel vallende sterren bij Volkssterrenwacht Orion aan de Veilingweg 21B in Bovenkarspel (in het natuur/recreatiegebied het Streekbos). Van 20.00 tot 23.00 uur zijn bezoekers van harte welkom.

Perseïden-meteorenzwerm
Elke zomer trekt de aarde door de Perseïden-meteorenzwerm, dit is een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. De naam Perseïden is afgeleid van het sterrenbeeld Perseus dat rond middernacht aan de noordoostelijke sterrenhemel te vinden is. De meteorenzwerm heeft zijn oorsprong schijnbaar in dit sterrenbeeld. Vele stofdeeltjes komen dan in botsing met de dampkring van de aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel. Dit verschijnsel noemen we een vallende ster of meteoor.

De Perseïdenactiviteit stijgt geleidelijk van enkele exemplaren per nacht vanaf eind juli tot vele tientallen vallende sterren per uur rond het maximum, dat dit jaar in de avond van 12 augustus valt. Daarna zwakt de activiteit van de zwerm weer af om eind augustus geheel te stoppen.


Speciaal voor deze avond is er een prachtige collectie steen- en ijzermeteorieten te bewonderen.

Er kan bij een heldere en donkere hemel door de grote telescopen in de koepelruimte en de telescopen op het zuidelijk dakterras van Orion gekeken worden naar de planeet Saturnus met zijn ringen.

Om de sterrenhemel beter te leren kennen en ook allerlei wetenswaardigheden over o.a. de vallende sterren, is het het beste is om de eerste keren te kijken onder begeleiding van vrijwilligers van Volkssterrenwacht Orion. Het allerbelangrijkste is dan ook “geniet ervan!”.

Planetarium
In het planetarium worden er met een speciale planetariumbeamer prachtige presentaties over heelal en ruimtevaart vertoond, wordt er een overzicht gegeven van sterrenbeelden en kan er ingezoomd worden op de Maan, planeten en de actuele sterrenhemel. Er kan ook een echte meteoriet worden vastgehouden.

In de expositieruimte is er van alles te zien en te beleven over sterrenkunde, ruimtevaart en geologie Ook is er een prachtige collectie steen- en ijzermeteorieten te bewonderen zoals mineralen en dino-onderdelen. 

En er worden leuke natuurkundige proefjes gedaan en is er uitleg over o.a. breking van licht, kijken door microscopen en kan er een interactief reisje gemaakt worden door het heelal via het grote touch screen.

Vrijwilligers van Orion zijn aanwezig om over dit alles uitleg te geven.

De toegang is gratis (een financiële bijdrage wordt op prijs gesteld).